Design Interior

Cum sa-ti amenajezi casa in zilele calduroase de vara

Cand vine vara, ne pregatim de vacanta si de calatorii: alegem destinatii, facem planuri si traim in avans bucuria descoperirii unor locuri noi. Ce-ar fi, insa, sa aducem spiritul estival si in casa noastra? Pentru a-ti amenaja casa corespunzator pentru zilele calduroase de vara, nu trebuie sa faci schimbari majore. Nu te gandi la zugravit sau la inlocuirea pieselor de mobilier. Cateva modificari de efect vor face ca locuinta ta sa fie pregatita pentru sezonul estival.

In primul rand, e important sa aduci cat mai multa umbra si racoare in casa ta. Pe timp de vara, merita sa faci efortul de a-ti rearanja interiorul numai din acest motiv. Daca prin ferestrele sau usile locuintei patrunde foarte multa lumina, in special in orele pranzului, e indicat sa o diminuezi pentru a nu creste excesiv temperatura in interior. In acest scop, poti folosi rulouri exterioare, draperii sau perdele. Pentru decoratiunile textile sunt indicate materialele subtiri, fluide, dar cu textura mata, care sa nu lase sa treaca razele soarelui.

amenajari interioare

De asemenea, ar fi bine sa elimini covoarele si mochetele, in special daca sunt sunt din fibre groase, pufoase. Poti renunta la ele pe perioada verii sau le poti inlocui cu rogojini din fibre vegetale.

Pentru a-ti racori locuinta, cu siguranta vei apela la aparatele de aer conditionat. Daca nu vrei sa le folosesti excesiv sau iti doresti si o alternativa – in special in contextul in care si aparatele electrocasnice in functiune genereaza un anumit nivel de caldura – poti sa folosesti cu incredere unul sau mai multe ventilatoare.

Pentru a schimba atmosfera casei tale si pentru a-i da un aer estival, e suficient sa inlocuiesti decoratiunile. Schimba perdelele, draperiile, cuverturile de pat, pernele decorative, husele de la scaun sau fetele de masa.

La nivel cromatic, alege nuantele deschise, culorile pastelate si imprimeurile florale. Vor crea un efect relaxant in casa, specific zilelor de vacanta. Ca textura, opteaza pentru materiale naturale, subtiri, care “respira”.

Daca vrei sa-ti aranjezi casa tematic, unul dintre motivele cele mai potrivite sezonului este cel marin. Alege decoratiuni in nuante de albastru, verde sau turcoaz, pe care le poti combina cu alb sau crem. Daca ai deja piese de mobilier alb, nu-ti ramane decat sa adaugi petele de culoare: o perdea din matase verde sau o husa de canapea turcoaz.

Alte accesorii pe care poti miza cu succes sunt elementele marine consacrate: scoici, nisip decorativ, franghie cu noduri marinaresti, corali, imagini cu nave. Si aici oferta e foarte variata; poti alege rame foto decorate cu scoici, boluri cu nisip, perdele decorate cu valuri sau vaze pentru flori impodobite cu corali.

coral

Nu uita nici de alte elemente naturale care vorbesc despre vara. Umple-ti casa de flori – sunt cel mai frumos simbol al sezonului estival. Pentru un efect deosebit, opteaza pentru spectaculoasele buchete de floarea-soarelui si pentru manunchiuri de spice de grau copt.

Pentru ca am mentionat florile, avem cateva idei si pentru spatiul verde. In cazul in care stai la casa si ai o gradina, cu siguranta ea va fi oaza ta de racoare pe parcursul verii. Daca spatiul iti permite, iti poti amenaja un loc de relxare, cu un hamac, o umbrela si o masuta de cafea. Important este sa te bucuri de aer curat si de verdeata.

Daca locuiesti intr-un apartament, iti poti face un colt verde in balcon. Ghivecele suspendate sunt intotdeauna o idee buna. Alege plante cu frunzis abundent si flori mari – te vei bucura si de racoare, dar vei avea si un balcon frumos impodobit.

Ultima editare: 19 februarie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button