Design Interior

Ce culori sa folosesti in amenajarea zonei de dining

In functie de marimea si configuratia locuintei, zona de dining se poate gasi in living, in bucatarie sau poate fi o camera separata. In acest ultim caz, ar fi ideal sa comunice direct cu bucataria, din motive de ordin practic. Chiar daca unii considera ca a avea un loc special pentru a lua masa este o idee de moda veche, din ce in ce mai multi oameni simt nevoia sa manance intr-un spatiu special amenajat, fara alte functionalitati si fara factori de distragere, cum ar fi televizorul.

Multe persoane opteaza pentru varianta open space, in care livingul si locul de luat masa alcatuiesc un spatiu comun. Acest tip de aranjament te ajuta sa “generezi” o suprafata suplimentara in locuinta, pe care o poti utiliza in alte scopuri. Este si modelul preferat de cuplurile tinere sau de celibatari. Astfel, livingul, care incorporeaza si bucataria si zona de dining devine o adevarata inima a casei. Dat fiind ca aici iti vei petrece cea mai mare parte a timpului, este cazul sa acorzi o atentie sporita amenajarii.

In acest model de aranjament, livingul inglobeaza, practic, trei camere, a caror decorare trebuie facuta unitar si armonios. Este in regula sa folosesti culori diferite pentru delimitarea fiecarei zone, atat timp cat acestea sunt complementare si armonioase, iar rezultatul final este un stil unitar. Recomandarea noastra este sa alegi o culoare principala, din a carei paleta cromatica sa utilizezi trei pana la patru nuante.

Cele mai recomandate culori sunt cele odihnitoare: nuante de gri, bej, crem – numite si “culorile pamantului” – in general, tonuri blande, naturale. Poti folosi si cateva accente de culoare pentru a inviora atmosfera sau pentru a pune in evidenta anumite obiecte  – un lampadar in culori vibrante sau o fata de masa cu un model atipic. Paleta coloristica folosita la zugravirea peretilor ar trebui sa se regaseasca sau sa fie complementara cu cea a pieselor de mobilier si a decoratiunilor: perdele, draperii, perne sau covoare.

Daca iti plac culorile vibrante, cel mai bine este sa le utilizezi strict pentru decoratiuni si accesorii. Specialistii ne recomanda sa luam masa intr-un spatiu intim si relaxant, ferit de stimuli vizuali puternici. Un perete varuit in rosu sau albastru electric nu va genera starea de armonie necesara, dimpotriva, va crea o senzatie de oboseala. Tot din registrul culorilor de evitat face parte si negrul – desi este o culoare clasica, ce confera stil si rafinament, nu-si gaseste locul intr-un astfel de spatiu.

O alta varianta este sa plasezi zona de masa in aceeasi camera cu bucataria. Este o optiune practica, pe care o aleg, de obicei, famiile cu copii mai mici. Din aragaz sau din cuptor, mancarea trece direct in farfurie! Este important sa desparti cumva zonele – cum ar fi, prin plasarea mesei pe un podium de lemn, care sa indice o delimitare de spatiul de gatit. Daca acest lucru nu este posibil, incearca o separare macar la nivel vizual. De exemplu, peretele cel mai apropiat de masa poate avea o alta culoare fata de restul peretilor.

Si, in acest caz, este important sa pastrezi o armonie la nivel de unitate si de stil. Totodata, trebuie sa ai in vedere si faptul ca, la nivel cromatic, zugraveala si accesoriile textile trebuie sa se potriveasca cu culoarea mobilierului de bucatarie si a aparatelor electrocasnice. Accentele metalice ale acestora din urma – in general, electrocasnicele sunt disponibile in alb, negru sau gri-argintiu, trebuie compensate cu nuante calde, luminoase de galben sau verde-pal. Albul poate fi o alegere potrivita pentru o asftel de incapere, atat timp cat este “punctat” cu mici pete de culoare – verde, portocaliu, violet – care se pot regasi in decoratiile textile.

Daca spatiul si configuratia casei permit crearea unei zone speciale pentru masa, atunci aceasta trebuie amenajata ca o camera de sine statatoare. O poti decora in stil clasic, rustic, scandinav, modern – in functie de preferinte. In acest caz, culorile alese pentru pereti, mobilier si accesorii vor face parte din registrul general al designului interior ales – spre exemplu, alb pentru stilul nordic, culori pamantii pentru cel rustic. Raman in continuare valabile recomandarile cromatice aplicabile si la celelalte tipuri de aranajamente – tonuri calde, luminoase, care se genereze o atmosfera placuta, sa creeze un spatiu intim, care sa tranforme dining-room-ul in locul preferat al intregii familii.

Ultima editare: 19 februarie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button