Design Interior

8 sfaturi pentru a-ti transforma casa intr-o locuinta retro pe care sa o iubesti

Tendintele retro in designul interior si mobilier sunt mereu la moda, chiar daca, de cele mai multe ori, stilurile nu revin aproape niciodata cu aceleasi materiale, culori sau metode de executie a design-ului. Stilul mobilei este asemanator celui de fashion, in care designerii se inspira din trecut si il imbina cu detalii si influente moderne. Daca esti in cautarea unui stil retro pe care sa-l adaptezi casei tale si nu stii de unde sa incepi, am ales pentru tine opt idei care sigur te vor ajuta sa-ti modernizezi casa intr-un stil retro pe care-l vei iubi.

  1. Alege o epoca pe care o iubesti sau care te inspira pentru interiorul locuintei

Documenteaza-te asupra stilului din epoca respectiva, vezi ce feluri de mobila se folosea atunci. De exemplu, multi iubitori de design retro aleg mobilier din secolul al XX-lea, in special cu influentele perioadei 1930-1960. In acelasi timp, exista inca o tendinta si pentru stilul anilor ’70-’80, perioada din care va fi mai usor sa te inspiri, avand in vedere ca este mai aproape de contemporaneitate si a fost traita de parintii nostri. In plus, sunt multe filme, mai ales americane, care-ti pot da idei de design, dar poti opta si pentru stiluri britanice sau frantuzesti. Mobilierul din fiecare epoca are aspect diferit, cu modele, finisaje si influente ale culturii pop care vor rezona diferit cu fiecare proprietar.

2. Opteaza pentru mobilierul care se potriveste cu arhitectura casei tale

Pentru definirea stilului retro dorit, multi proprietari aleg ca mobilierul de interior sa defineasca stilul casei, in timp ce altii prefera sa lase arhitectura locuintei sa decida asupra stilului si aspectului pieselor de mobilier. Aceasta ultima optiune este ideala pentru locuinte cu spatii vitrate mari si cu vederi expansive, tendinta ce ia amploare in noile constructii din zilele noastre. Cei mai multi arhitecti din epoca trecuta au fost, in acelasi timp, si designeri de mobilier. Sapa in istorie pentru a afla daca stilul arhitectural preferat iti poate completa mobilierul.

3. Foloseste un iluminat retro

Indiferent daca preferi lampile retro de podea cu picior de arc metalic, foarte populare in anii ’70, sau optezi pentru fixarea unor corpuri de iluminat in pereti sau pentru corpurile de iluminat de tip pandantiv (specifice mai ales anilor ’60), iluminatul este o parte integranta a decorului retro. Analizeaza cu atentie ofertele furnizorilor de echipamente pentru iluminat pentru tavan, pereti, podea in stil retro si vezi ce se potriveste cel mai bine casei si stilului epocii pe care l-ai ales pentru aceasta.

4. Creeaza o atmosfera nostalgica in bucatarie

Bucatariile au parcurs un drum lung de-a lungul anilor in design, iar aparatele retro si mobilierul de epoca care recreeaza o scena din restaurantele americane de tip „greasy spoon diner” pot crea o atmosfera frumoasa si nostalgica. Stilul de familie al anilor ’50, cu bucatarii in culori si nuante contrastante si cu finisaje metalice pot crea o atmosfera retro in casa ta. Piesele in stilul pop art al lui Andy Warhol, in culori contrastante, folosite la placile ceramice, pardoseala si mobilier, asociate cu aparate din otel inoxidabil sau in culori pastelate iti vor face bucataria sa cante.

5. Alege accesorii in stil retro

Ai observat ca oglinzile in forma de soare, inspirate din anii ’60, inca ocupa locuri importante in revistele de interior, alaturi de ceasuri retro, colectii de vase eclectice si alte antichitati? Daca nu doresti ca intregul stil al casei sa fie retro si preferi sa pastrezi acest stil subtil, foloseste mici accesorii in toata casa. Alege cutii metalice colorate, de epoca, pentru a adauga nostalgie unei mese laterale si mergi pe la vanzari in curte (garage sales) si viziteaza comunitatile online de artizani pentru accesorii retro minunate.

6. Cateva sfaturi daca alegi sa decorezi cu piese de mobilier autentice

Multi producatori de mobilier au posibilitatea sa fabrice piese de mobilier care recreeaza aspectul nostalgic si retro pe care il iubim cu totii. Dar daca decizi sa folosesti mobilier de epoca autentic, achizitionat din vanzari de garaj sau din magazine de epoca, asigura-te ca esti in siguranta atunci cand pictezi, refinisezi sau modifici aspectul mobilierului vechi. Fii atent in special la mobilierul pentru copii, care poate fi finisat cu vopsea pe baza de plumb, lacuri toxice sau alte substante pe care mobilierul modern pentru copii nu le integreaza din motive sanitare. Tine cont de acest lucru daca cumperi mobilier pentru camera copiilor.

7. Alege culori si texturi contrastante pentru dormitorul tau retro

Nimic nu este mai vintage decat culorile contrastante intre decorurile peretilor si elementele textile din dormitor. Anii ’70 au fost marcati, la nivel international, de lampile cu lava, pe care acum le poti gasi la orice magazin de bricolaj din Romania. De asemenea, poti opta pentru printuri cu forme indraznete, afise de filme vechi, sau orice alt tip de decoratiune in culori precum verde, purpuriu, turcoaz sau galben. Dintre materialele textile, poti opta pentru tapiterii cu catifea, velur si perne colorate de accent.

8. Gaseste o culoare sau un element retro care sa inspire restul designului

Daca nu ai o epoca preferata pentru mobilier, iti recomandam sa-ti alegi o culoare preferata, il stil retro (turcoaz, galben, roz sau orice nuanta pastelata) pe care sa o folosesti la accente in toata casa, de la aparate din bucatarie, la tapiteria canapelei, culoarea lampii sau chiat lucrari de perete in acelasi ton. Este surprinzator cum o astfel de nunata poate schimba aspectul casei tale, singura.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button