Renovări

Renovarea locuintei, pas cu pas. Sfaturi practice

Exista o ordine logica in care trebuie intreprinse lucrarile de renovare a unei locuinte. Asadar, daca ai in plan o asemenea investitie, in primul rand trebuie sa-ti faci un plan pentru estimarea costurilor si stabilirea unui program de renovare. Fiecare etapa dureaza si costa. Iar in cazul in care fondurile de care dispui sunt limitate, un plan cat mai detaliat iti va permite sa-ti prioritizezi lucrarile fara a compromite rezultatul final.

Iata ce trebuie sa faci daca ai decis sa-ti renovezi locuinta.

  1.  Evalueaza starea locuintei. Prima etapa a oricarui proiect de renovare este obtinerea unei evaluari detaliate a starii actuale a proprietatii. Cel mai indicat ar fi sa contactezi un specialist care sa-ti examineze locuinta si, mai ales, zonele care au nevoie de mai multe reparatii. Acesta te poate ajuta si cu un cost estimativ al lucrarilor.

Examinarea amanuntita a locuintei iti va dezvalui tipul de constructie utilizat in diferite zone ale proprietatii. Acest aspect este foarte important pentru stabilirea tipului si complexitatii modificarilor care pot fi facute si iti vor sugera si materialele si tehnicile adecvate.

  1.  Separa ce poti salva, de ceea ce trebuie sa arunci. Intai scoate mobila din locuinta, pentru a lucra cu usurinta. Daca nu ai unde sa o depozitezi, muta toate lucrurile pe care vrei sa le pastrezi intr-o camera, pe care sa o renovezi la final. Afla cum poti scapa de deseuri, autoritatea locala (primaria) te poate ajuta cu preluarea lor. Orice lucru care poate fi salvat si refolosit trebuie depozitat undeva in siguranta sau vandut, pentru un plus de bani pe care ii poti folosi la renovare.
  2.  Scapa de umezeala! Orice cladire veche are pereti solizi, construiti fie din caramida, fie din structuri prefabricate din beton sau chiar din blocuri de BCA. Cele mai multe dintre acestea au probleme cu umezeala. Aceste probleme trebuie rezolvate din primele etape de lucru. Verifica cu atentie zonele din locuinta cu potential de crestere a umezelii si obtine, apoi, cel putin doua opinii ale unor experti diferiti referitoare la o solutie potrivita. De multe ori, problema poate fi rezolvata prin metode neinvazive, cum ar fi imbunatatirea ventilatiei, aerisirile sau schimbarea sistemului de incalzire a locuintei.

Umezeala este adesea cauzata de condens. Asigura-te ca locuinta ta poate respira.

Problemele cu umiditatea care persista in pereti si plafoane pot fi rezolvate, de obicei, prin repararea anvelopei cladirii, cum ar fi refacerea caramizilor, repararea tencuielilor sau renovarea acoperisului (daca este cazul), dar si prin inlocuirea usilor si ferestrelor.

Numai un expert iti poate sugera o solutie in acest caz. Incearca sa eviti solutiile invazive.

Tot in aceasta etapa este necesara tratarea cladirii daca exista semne de infestare (igrasie, mucegaiuri, paraziti).

  1.  Incepe cu lucrarile structurale. Odata ce locuinta este stabila si nu exista niciun pericol de probleme ascunse, care sa-ti creeze dificultati mai mari, poti incepe lucrarile propriu-zise. Daca vrei sa faci recompartimentari, este bine sa incepi cu ele.
  2.  Verifica instalatiile si scurgerile. In aceasta etapa este bine sa verifici daca toate instalatiile (electrice, sanitare etc.) si scurgerile existente sunt functionale. Vezi ce poate fi reparat si inlocuieste ce nu poti salva. Tot in aceasta etapa, verifica si canalele de ventilatie, cablurile electrice, conexiunile centralei de incalzire, alarmele sau orice alt echipament de automatizare a locuintei.
  3. Reconditionarea pardoselilor si a peretilor. Este timpul sa repari peretii si pardoselile. Daca exista denivelari, santuri, sparturi in pereti, acestea pot fi astupate cu ipsos, sau nivelate cu placi din gips-carton, dupa caz. Tot in aceasta etapa trebuie refacute si tencuielile.

Tot acum este momentul turnarii de sape pentru podele. De regula, aceasta faza are loc dupa tencuire, pentru a pastra curatenia, dar poti opta si pentru a turna sapa inaintea tencuielilor, pentru a crea o imbinare perfecta intre perete si podea.

  1.  Lasa locuinta sa se usuce. Inainte de a introduce orice produs din lemn, tencuiala si orice sapa noua trebuie sa fie lasate sa se usuce bine. In functie de sezon, acest lucru poate dura de la doua pâna la sase saptamâni. Cu cât lasi mai mult casa la uscat, cu atat scad riscurile de umiditate, care sa-ti cauzeze probleme cu finisajele.
  2.  Monteaza terminalele instalatiilor, usile si ferestrele. Dupa ce locuinta este complet uscata, poti conecta toate accesoriile de iluminat, prizele, intrerupatoarele, cablurile de telecomunicatii (internet, TV, telefonie) etc. Tot in aceasta etapa, asaza usile si schimba ferestrele. Monteaza fitingurile din baie si conecteaza robinetele, dar si utilitatile din bucatarie. De asemenea, este timpul ca instalatorul si electricianul sa puna in functiune sistemele de instalatii.
  3.  Treci la finisaje. Inainte sa incepi sa vopsesti, ai grija ca suprafetele sa fie curate, pentru a obtine o finisare de calitate. Monteaza placile ceramice in bai si bucatarii si apoi mobilierul de baie si bucatarie. In aceasta etapa monteaza si parchetul in camere. Odata ce decorarea este completa, pot fi asezate orice acoperitoare moi de podea, cum ar fi mocheta sau covorul, iar bunurile albe, cum sunt cuptorul, plita, frigiderul si masina de spalat pot fi si ele puse in functiune.
  4. Curatenia finala si decorarea. Daca ai terminat toate operatiunile, fa o curatenie generala si apuca-te de partea preferata cea mai frumoasa: decorurile.

Nu este exclus ca mici probleme sa apara, in mod inevitabil, in lunile urmatoare. Remediaza aceste probleme in momentul in care apar, sau, daca lucrezi cu meseriasi, stabileste dinainte in ce conditii se fac remedierile, poti retine o garantie de 2,5%-5% la plata finala pentru o perioada de timp, suma pe care sa o achiti imediat ce toate problemele sunt rezolvate.

Iar daca nu ti-ai gasit inca locuinta, caut-o pe Storia.ro!

Ultima editare: 19 februarie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button