Design Interior

Case cu atitudine, mobilier nonconformist si combinatii fresh

Un design interior nonconformist este, de regula, apanajul artistilor, al oamenilor creativi sau al designerilor de interior. Chiar daca nu te incadrezi in niciuna din aceste categorii, iti poti amenaja locuinta intr-un stil aparte, care sa-ti puna in valoare personalitatea si stilul de viata.

Decorul inedit poate fi rezultatul unuia sau mai multor elemente, eventual combinate intre ele: piese de mobilier cu forma neobisnuita, accente tari de culoare, materiale mai putin utilizate pentru mobila, pereti sau decoratiuni – plexiglas, otel, aluminiu, finisaje aparte sau stiluri pline de personalitate, cum ar fi cel industrial sau pop-art.

Daca ai decis ca vrei sa-ti mobilezi casa intr-un mod mai putin obisnuit, e bine sa in vedere cateva aspecte. In primul rand, stabileste daca asta este ceea ce iti doresti cu adevarat sau este vorba doar de un trend trecator. In general, investitia in decorarea unei locuinte tinde sa fie una destul de mare si pe termen lung; prin urmare, gandeste-te daca ti-ar mai placea sa locuiesti intr-o casa funky si peste cativa ani.

Ia apoi in considerare si elementul practic. Dincolo de aspectul estetic, e important ca rezultatul final sa fie o casa confortabila, in care sa te simti bine. De asemenea, elementele atipice trebuie imbinate corect, astfel incat spatiul sa fie unul relaxant si armonios. Nu in cele din urma, este de dorit ca designul interior sa te reprezinte pe tine si personalitatea ta. O casa aparte trebuie sa vorbeasca despre felul tau de a fi, nu doar sa-ti socheze vizitatorii.

Una dintre cele mai la indemana variante de a-ti personaliza interiorul intr-un mod inedit este utilizarea pieselor de mobilier mai putin obisnuite. Aici ne referim atat la material sau la combinatia de materiale folosite, dar si la forma, structura si utilitate.

Mobila cu design nonconformist poate fi plasata in orice camera. Exista piese potrivite pentru living, cum ar fi canapelele sau masutele de cafea, dar si pentru dormitor, baie sau bucatarie. Daca nu te simti pregatit sa-ti mobilezi toata casa intr-o maniera funky, poti opta doar pentru decorarea unei singure camere, urmand ca pe restul sa le decorezi mai clasic.

Atunci cand vine vorba de mobilier mai putin obisnuit, designerii se concentreaza in special pe forma si aspect. Poti alege, asadar, mese sau scaune ale caror picioare sunt inspirate din regnul animal – picioare de antilope, de exemplu – sau chiar de membrele umane. Exista chiar modele de scaune sau fotolii care imita perfect forma corpului uman.

Canapelele si fotoliile par sa fie, prin excelenta, locul de joaca favorit al designerilor nonconformisti. Propunerile lor includ piese in forma de buze supra-dimensionate, de scorpion, de barca sau de manusa. Diversitatea materialelor variaza de la lemn masiv la piele, denim tratat si plastic.

Fotoliu

Daca te gandesti ca mobila inedita este doar apanajul adultilor, e bine sa stii ca designerii de interior nu i-au pierdut din vedere nici pe cei mici. In functie de varsta copilului, poti alege scaune, leagane de bebelusi sau mese cu forma si structura neobisnuita, inspirata din regnul vegetal – un mini-fotoliu in forma de cactus – sau din cel animal, cum ar fi un patut in forma de peste urias.

Dat fiind ca piesele de mobila funky au un impact vizual foarte puternic, e bine sa nu aduci prea multe elemente de acest fel intr-o incapere. O camera mobilata exclusiv sau excesiv doar in acest stil poate deveni obositoare sau poate aluneca cu usurinta intr-o zona kitsch. In general, este recomandat sa mizezi pe o piesa centrala, care poate fi o canapea, un birou sau un pat si sa “construiesti” apoi in jurul ei. Este foarte important sa rezultatul final sa fie unul armonios si interesant, nu un amestec de stiluri sau piese care contrasteaza puternic intre ele.

Ultima editare: 14 aprilie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button