Proiecte

Cum sa aranjezi spatiul verde din locuinta

Cu totii iubim natura si ne place sa o aducem in casele noastre, fie sub forma de buchete proaspete de flori, de mini-gradini de apartament sau de ghivece in care cultivam cu mana noastra plante aromatice. Un colt verde in locuinta este mai mult decat o pata de culoare, este o oaza de aer proaspat si un motiv de bucurie in fiecare zi.

Din fericire, plantele nu se demodeaza niciodata, dar, de la an la an, specialistii ne propun diverse recomandari pentru aranjarea buchetelor de flori si pentru amenajarea coltului verde din interior. Haide sa vedem impreuna care sunt tendintele in 2017!

shutterstock_624546830

Fa loc in casa ta vazelor neobisnuite. Se pare ca au trecut vremurile in care florile se pastrau in imense vaze de cristal sau in vase de sticla, special cumparate in acest scop. Acum este in voga sa-ti tii florile in recipiente cat mai atipice. Cu cat sunt mai inedite, cu atat mai bine! Asadar, data viitoare cand cumperi sau primesti un buchet de flori, uita de vaza pe care ti-a dat-o mama si alege una din urmatoarele variante: o galeata masiva din metal, o cutie de vopsea, un ibric de cafea, o carafa vintage, smaltuita sau o cana spectaculoasa. Daca este inscriptionata cu un mesaj aparte, inspirational, este perfect.

Renunta la buchetele clasice. Opteaza pentru aranjamente atipice – uita de reguli si combina intre ele flori cat mai diverse. Pentru a realiza buchete spectaculoase, adauga ramuri, spice de grau sau chiar flori artificiale, din panza.

Pentru balcon sau terasa, cele mai in voga idei sunt ghivecele suspendate si gradinile verticale. Ambele recomandari sunt ideale pentru spatiile mici. Dincolo de aspectul estetic deosebit, o gradina verticala este usor de montat si de intretinut si, in plus, este disponibila intr-o varietate de modele. Construita pe un sistem modular, are incorporate elemente care sa asigure atat fixarea plantelor, cat si irigarea acestora.

Daca tot suntem la acest capitol, sa nu uitam de gradinile de apartament. In 2017 sunt in trend legumele, verdeturile si plantele aromatice bio, cultivate cu mana ta. Nu mai sta, asadar, pe ganduri: incepe de astazi sa lucrezi la mini-gradina ta de interior. Ai nevoie de cateva ghivece de dimensiuni mai mari, de seminte si rasaduri, de araci – daca te gandesti sa cultivi si plante cataratoare si de cateva sfaturi practice, de la un gradinar mai experimentat. In general, pentru micile gradini de interior sunt recomandate soiurile pitice de plante.

shutterstock_112382084

Pentru florile de apartament sau de pe balcon, renunta la ghivecele clasice. In locul lor, poti opta pentru vase din ceramica alba, pe care sa le pictezi apoi impreuna cu cei dragi. Este o activitate relaxanta si creativa, numai buna pentru o dupa-amiaza ploioasa. Daca aveti micuti in familie, se vor amuza cu siguranta.

O alta tendinta notabila o reprezinta cosurile impletite – fie ca sunt din ratan, rachita sau trestie sunt “adaposturi” ideale in care poti camufla ghivecele de flori. Le poti achizitiona de la targuri sau de la mesterii artizani. In functie de preferinte, poti sa le personlizezi, decorandu-le cu scoici, panglici sau sfoara colorata.

In final, sa nu uitam de gradina terrarium – acest colt verde in miniatura. Pentru a realiza un terrarium, e necesar un acvariu nefolosit ori un bol de sticla cu deschidere mare. Mai ai nevoie de nisip sau pietris si, fireste, de plante. Poti adauga si pietre decorative, figurine sau alte elemente care sa creeze un peisaj armonios in mini-gradina ta.

shutterstock_480283483

Nu uita insa ca, indiferent de trenduri, cel mai important este sa aduci natura in casa ta; fie ca optezi pentru ghivece sau mini-gradini, totul e sa ai cat mai mult verde!

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button