Programul national de reabilitare termica in 2017: se apasa pedala de acceleratie

Reabilitarea termica a blocurilor reprezinta una dintre cerintele UE de eficientizare energetica si reducere a emisiilor de noxe, la care tarile membre – inclusiv Romania – s-au angajat prin tratatele de aderare. Totusi, la opt ani de la lansarea programului national de reabilitare termica si la 10 ani de la aderarea Romaniei la UE, lucrurile se misca destul de lent – doar 3-4% din blocurile comuniste au fost reabilitate, de la inceputul programului, adica din anul 2009.

Conform obiectivelor asumate prin Tratatul de Aderare, Romania ar trebui sa reabiliteze termic toate cele aproape 85.000 de blocuri vechi pana in anul 2020. Totusi, in ritmul in care s-a lucrat pana acum, pentru a reabilita toate blocurile, am avea nevoie de aproape 100 de ani.

Guvernul a apasat acceleratia si a alocat fonduri de 8,8 milioane de euro de la bugetul national din 2017, pentru reabilitarea termica a peste 6.000 de locuinte, dublu fata de nivelul din 2016. In aceste conditii, MDRAPFE, ministerul care gestioneaza implementarea programului, a anuntat ca se bazeaza pe atragerea de fonduri europene, practica ocolita pana acum de primarii.

Finantarea executiei lucrarilor va fi asigurata, in proportie de 50% de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual pentru reabilitare din bugetul MDRAPFE. Circa 30% din valoarea lucrarilor va fi acoperita din bugetele primariilor locale/ de sector, iar diferenta va trebui acoperita din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.

In ceea ce priveste fondurile europene, apelul de proiecte pentru eficientizarea energetica a locuintelor a fost depus in martie 2016, prin POR 2014-2020, avand o alocare financiara de aproape 450 milioane de euro. Pana la inchiderea apelului, adica pana in noiembrie 2016, au fost depuse 192 de proiecte, in valoare totala de 335,5 milioane de euro. Aceste proiecte trebuie implementate pana in 2020.

Alte fonduri destinate programului de reabilitare termica ar putea proveni de la BERD, prin imprumuturi.

Cei mai multi bani pentru reabilitare se aloca in Bucuresti

Conform proiectelor de bugete publicate pe site-urile a cinci sectoare din Capitala (Primaria Sectorului 5 nu a publicat inca proiectul de buget), primariile de sector vor aloca, in total, circa 770 milioane de lei pentru reabilitare termica, in 2017.

Cele mai multe fonduri se aloca in Sectorul 2, circa 411 milioane de lei (din care 192 milioane de lei, din credite), urmat de Sectorul 3, cu 117 milioane de lei. La polul opus se afla Sectorul 4, care va dispune de 45 milioane de lei pentru reabilitare.

In ansamblu, prognoza pentru 2017 privind reabilitarea termica din Bucuresti arata asa:

  • Primaria Sectorului 1 – 106 milioane de lei
  • Primaria Sectorului 2 – 411 milioane de lei (192 milioane de lei din credite)
  • Primaria Sectorului 3 – 117 milioane de lei
  • Primaria Sectorului 4 – 45 milioane de lei
  • Primaria Sectorului 5 – nu a afisat proiectul de buget pe anul 2017
  • Primaria Sectorului 6 – 90 milioane de lei.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*