Orașe

Avantajele și dezavantajele locuirii în zone aglomerate

Orașele atrag mulți oameni în fiecare an din diverse motive, de la transportul public la accesul la o ofertă bogată de locuri de muncă, distracție, cultură și sport. Mai jos sunt câteva dintre avantajele și dezavantajele locuirii în zone aglomerate.

  • Avantajele vieții la oraș
  • Dezavantajele vieții la oraș

Avantajele vieții la oraș

Viața urbană oferă numeroase avantaje, fiind căutată în fiecare an de tineri dornici de viață socială, educație superioară, oportunități în carieră și acces facil la cluburi, muzee, festivaluri etc. În continuare poți citi mai multe despre principalele oportunități de care te poți bucura dacă locuiești în oraș.

O viață socială bogată

În oraș vei întâlni cu siguranță mai mulți oameni. Aceștia vor avea experiențe de viață diferite și chiar vor vedea lucrurile diferit față de tine. Astfel, vei învăța să apreciezi și mai mult lucrurile frumoase ale vieții.

De asemenea, într-un loc în care trăiesc sute de mii de oameni nu îți va fi dificil să găsești un eveniment interesant, fie că este vorba de o petrecere tematică, o expoziție de artă sau o seară de muzică. 

Multe ocazii de distracție

De la un film de cinema la patinaj indoor, de la o plimbare pe malul lacului la o noapte plină de voie bună, atmosfera vibrantă a orașului este inegalabilă.

În oraș ai ce face inclusiv în timpul săptămânii. Te poți delecta cu un spectacol de teatru sau poți petrece câteva ore la muzeu într-o zi de miercuri, dacă acest lucru este pe placul tău, și ai șanse destul de mari să te bucuri de tihna dorită chiar dacă locuiești în centrul unei metropole.

De asemenea, ai acces la activități gratuite. Plimbările prin parc, turul unor obiective turistice sau al marilor magazine sunt ocazii de a cunoaște orașul în mod gratuit.

Acces la o ofertă mai mare de locuri de muncă

În oraș există mult mai multe locuri de muncă. Având la dispoziție atât de multe clădiri zgârie-nori cu birouri, îți va fi greu să nu găsești un loc de muncă. Datele existente arată că persoanele care locuiesc în orașe au oportunități mai bune de locuri de muncă decât cele care locuiesc în sate. De asemenea, la oraș ai mai multe șanse să te angajezi în domeniul studiat, indiferent dacă acesta este economie, arhitectură sau biologie.

Un alt avantaj este reprezentant și de salariile mai mari prin comparație cu pozițiile de la sat. Acesta reprezintă un alt motiv pentru a locui și a lucra în oraș.

Transportul public

Transportul public din marile orașe reprezintă o alternativă bună, ecologică și ieftină la folosirea unei mașini. Metroul, autobuzul sau tramvaiul te vor ajuta să te deplasezi în punctele-cheie ale orașului. Mai mult, în autobuz sau metrou îți poți petrece timpul citind sau ascultând podcasturi.

Acces la restaurante dintre cele mai diverse

Viața urbană nu duce lipsă de restaurante. Te poți bucura de preparate tradiționale, italiene, thailandeze, japoneze, mexicane etc. fără a trebui să călătorești mii de kilometri. De asemenea, vei avea mai multe opțiuni de brunch, pentru o cafea, mici gustări sau beri artizanale.

Confort

În oraș ai acces relativ ușor la magazine, parcuri, spitale, săli de concerte. Nu va trebui să conduci câteva ore pentru a ajunge la un eveniment unic. Mai mult, nu va trebui să te preocupi că ratezi ultimul tren sau autobuz spre casă. Vei avea numeroase variante, inclusiv metroul sau taxiul.

Shopping

Centrele comerciale sunt universuri întregi de posibilități. Vei descoperi atât centrele comerciale cu sute de branduri internaționle, cât și magazine artizanale și afacerile locale în care îți poți realiza o rochie unicat sau poate o bijuterie specială.

În cazul în care iubești hainele, vei avea la dispoziție magazine dintre cele mai diverse, de la malluri la magazine mici de cartier și outleturi.

Practicarea sportului

La oraș ai acces la săli de sport variate în care poți practica dansul sportiv, boxul, yoga, spinning, înot etc. De asemenea, poți intra în mici cluburi locale de alergare, drumeție, fotbal sau tenis. Dacă îți dorești, poți practica bungee jumping, sky diving sau alte sporturi extreme.

Servicii medicale de top

La sat nu există, din păcate, facilitățile medicale specifice orașelor mari. La oraș ai acces la spitale de stat și private, clinici specializate pe diverse ramuri. Mai mult, competiția din oraș determină centrele medicale să angajeze doctori de top pentru a-ți putea oferi servicii cât mai bune.

Oportunități educaționale

Ca tânăr părinte, îți dorești să oferi copiilor tăi cea mai bună educație. Din acest punct de vedere, orașul reprezintă o alegere mai avantajoasă, indiferent că vorbim de grădiniță sau liceu. Facultățile se află în orașe. De asemenea, orașul oferă oportunități de educație informală, prin sport, cultură (teatre, săli de concert, festivaluri, prezentări de film/ carte etc.) și acces la oameni diferiți.

Acces la mai multe proprietăți

Dacă ești în căutarea unui apartament, ai mai multe șanse să găsești o locuință adaptată nevoilor tale în oraș. Zona, numărul de camere, orientarea, arhitectura și alte aspecte sunt mult mai ușor de întrunit într-o metropolă cu zeci de mii de apartamente.

Dezavantajele vieții la oraș

Urbanizarea atrage după sine anumite schimbări pe care le realizezi abia atunci când îți petreci ani buni în oraș. Mai jos sunt câteva dezavantaje ale vieții la oraș.

Costurile ridicate

Chiar dacă alegi să stai la casa, tot te vei confrunta cu anumite costuri care vor fi, de multe ori, ridicate. Marile orașe vor fi mereu mai scumpe decât suburbiile sau satele. Chiria, utilitățile și alte cheltuieli precum parcarea, alimentele sau benzina sunt mai scumpe în marile orașe.

Zgomotul

Nivelul zgomotului din orașe este mult mai mare decât la sat. Zgomotul este făcut mai ales de mașini, dar și de unele fabrici, de trenuri sau de avioane. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu există cartiere liniștite.

Lipsa spațiului

Mutarea la oraș aduce cu sine și reducerea spațiului ocupat. În general, orășenii locuiesc în apartamente care sunt, frecvent, de mici dimensiuni. De asemenea, în cazuri foarte rare te poți bucura de grădină. Vei găsi și case la oraș, însă prețurile vor fi pe măsură.

Lipsa parcării

Problema lipsei spațiilor de parcare apare în majoritatea orașelor mari. În marile orașe, parcarea nu este garantată și necesită costuri anuale considerabile. 

Dacă locuiești într-un ansamblu rezidential, te vei bucura de parcare asigurată. În caz contrar, se merge pe principiul „primul venit, primul servit”.

De asemenea, cu excepția hipermarketurilor și a centrelor comerciale, micii comercianți nu își rezervă locuri de parcare, deci, va trebui să plătești locul aflat la câteva străzi distanță.

Traficul

Traficul este unul dintre neajunsurile majore ale vieții la oraș. În special dacă trebuie să străbați zona centrală sau cartierele cu spații comerciale, va trebui să înduri zeci de minute stând în mașină la orele de vârf. Drept urmare, va trebui să pleci mai devreme dimineața și vei ajunge mai târziu seara.

Sedentarismul

Dacă locuiești la oraș, este posibil să ai un stil de viață sedentar. Lipsa spațiilor verzi nu te convinge să faci sport. La aceasta se adaugă folosirea mașinii.

În cazul în care ai un stil de viață activ, va trebui să îți faci abonament la sală sau să te trezești mai devreme dimineața pentru a evita traficul.

Diminuarea intimității

Viața aglomerată intră, practic, în definiția orașului. Lipsa spațiului, apropierea blocurilor și pereții subțiri pe care îi împarți cu vecinii duc, invariabil, la o diminuare a intimității.

Pe de altă parte, în ciuda acestei apropieri fizice pe care nu o poți controla, la oraș există o diminuare a sentimentului de comunitate specific satelor și comunelor. Pentru a-ți forma o comunitate este nevoie de timp și efort. Acestea sunt limitate la oraș între timpul petrecut în trafic, la cumpărături și în relația cu administrația locală.

Poluarea

Nu putem vorbi de orașe fără a menționa poluarea. Smogul, emisiile de monoxid de carbon și poluarea luminoasă sunt doar câteva tipuri de poluare urbană. La acestea se adaugă poluarea făcută de mijloacele de transport, precum și resturile menajere.

Poluarea luminoasă este reprezentată de luminile stradale, magazine și instituții luminate pe durata nopții.

Viața la oraș are avantaje și dezavantaje. Cei care s-au născut la sat vor căuta orașul pentru noi oportunități, iar cei care au trăit întreaga viață la oraș își fac planuri pentru a-și petrece vacanțele și pensia într-un colț tihnit de natură. În mod ideal, poți alege să locuiești și să lucrezi în oraș și să te retragi în weekend și în concediu într-o căsuță la sat.

Ultima editare: 05 aprilie 2022

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button