Design Interior

Cum sa-ti amenajezi dormitorul. Sfaturi utile de luat in considerare

Dormitorul este, prin definitie, un spatiu al odihnei si al relaxarii. Prin urmare, acesta ar trebui sa fie camera cea mai confortabila din toata casa. Pentru amenajarea unui dormitor de poveste ai nevoie de rabdare, de intelegerea propriilor nevoi si dorinte si de un buget rezonabil. Nu e necesar sa cheltuiesti sume fabuloase pentru a obtine o incapere primitoare si comoda in care sa-ti faca placere sa te retragi la sfarsitul fiecarei zile.

Pentru a obtine un efect odihnitor, axeaza-te pe culori relaxante, naturale, calde: crem, bej, bleu sau nuante pastel. Este de dorit sa eviti culorile puternice, contrastante. Daca iti plac in mod deosebit, alege un singur element – un perete, covorul sau draperia – care sa fie intr-o nuanta tare. Cromatica unui dormitor este organizata, de regula, in jurul unei sigure culori, cu cateva accente. Atunci cand alegi culoarea dominanta, gandeste-te si la accentele complementare, dar si la modul in care va arata acea nuanta pe pereti, pe podea sau perdele.

In amenajarea dormitorului, simplitatea este o regula de baza si se traduce prin putin mobilier, putine elemente de decor si, asa cum aminteam mai sus, o paleta cromatica redusa. In ceea ce priveste mobila, piesele esentiale sunt: patul, o noptiera si un corp de iluminat – o veioza sau un lampadar – care sa fie situate cat mai aproape de pat. Elementele decorative suplimentare sunt reduse la minim – un covor, perdele si draperii sunt de ajuns. Mai poti adauga un tablou sau fotografii cu cei dragi si ai obtinut „ingredientele” unui dormitor elegant si relaxant.

dormitorul

Alegerea mobilei este foarte importanta. Trebuie sa tii cont in primul rand de spatiul disponibil – daca plasezi multe piese intr-o camera mica, aceasta va arata foarte ingramadita si isi va diminua considerabil spatiul. Un dormitor cu o suprafata mare poate permite si adaugarea unui dulap, a unei comode sau a unei masute de toaleta. Chiar si in cazul spatiilor generoase insa, trebuie sa tii cont de modul in care asezi mobila – aspect care poate influenta semnificativ rezultatul final, adica modul in care arata incaperea. Simetria este o solutie care nu da gres niciodata.

La fel de importanta este si pozitia patului in dormitor – atat pentru calitatea somnului, cat si pentru aspectul general al incaperii. Intr-o camera mare si bine proportionata, patul va fi plasat in mijloc, cu vedere spre geam. In cazul in care spatiul nu permite acest tip de aranjament, patul poate fi lipit de unul dintre pereti.

Patul este obiectul de mobilier caruia trebui sa-i acorzi cea mai mare atentie, atat din punct de vedere estetic – pentru ca, de regula, toata incaperea este centrata in jurul lui – dar, mai ales din punct de vedere practic. Investeste intr-un pat cat mai confortabil – cadru solid, saltea performanta – pentru ca aici iti petreci o buna parte din timp. Specialistii sunt de acord ca tipul si calitatea somnului ne influenteaza semnificativ calitatea vietii.

Daca este necesar ca in incapere sa existe un dulap, ar fi de preferat ca acesta sa fie montat pe perete Un dulap bine compartimentat in interior va permite pastrarea tuturor obiectelor necesare, fara sa mai fie nevoie de spatii suplimentare de depozitare.

Ideal ar fi ca toate piesele de mobiler sa apartina aceluiasi stil (clasic, modern) sau, cel putin, sa fie facute din acelasi material. Dormitorul nu e locul unde sa combini o masuta de sticla si otel cu o comoda din lemn masiv.

Tot in vederea unui somn odihnitor, elimina electronicele din dormitor; prezenta unui laptop sau a televizorului pot interfera cu programul de odihna, de aceea e bine sa le pastrezi in living sau in camera de lucru. De asemenea, investeste intr-un set de draperii groase, care sa filtreze lumina, in special pe timp de noapte, si care sa izoleze fonic dormitorul cat mai bine.

dormitor elegant

Chiar daca sunt putine – sau, mai bine spus, tocmai pentru ca nu sunt numeroase – elementele decorative trebuie sa fie de calitate si bine alese. Cu ajutorul lor, poti defini stilul camerei. Spre exemplu, daca iti doresti un dormitor rustic, poti opta pentru o rogojina sau un covor cu motive traditionale, o veioza cu abajur din rachita impletita si o covertura cu elemente folclorice. Dupa cum ai observat, cu ajutorul decoratiunilor textile poti schimba, practic, infatisarea si stilul unei incaperi.

Nu uita de stilul personal. Dormitorul nu trebuie sa fie o camera confortabila, dar impersonala, care nu spune nimic despre tine; dimpotriva, ar trebui sa poarte cat mai mult amprenta celor care locuiesc acolo. Stilul personal se poate manifesta mai subtil sau mai accentuat, in functie de personalitatea fiecaruia: de la alegerea culorilor, a materialelor, pana la preferinta pentru anumite corpuri de iluminat, fotografii sau accesorii.

Ultima editare: 11 martie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button