Renovări

Ce trebuie sa stii despre constructia unei case: 5 pasi simpli pentru a ajunge de la vis la realitate

Constructia unei case poate fi un proces extrem de stresant, mai ales daca esti la prima experienta de acest fel. De aceea, am alcatuit o scurta lista de sfaturi practice pentru a-ti veni in ajutor in procesul de planificare si constructie.

1) Planificarea – este cea mai importanta etapa in procesul de constructie a unei case. Planificarea cu suficient timp inainte de a incepe constructia iti limiteaza schimbarile ce pot aparea in perioada de executie, schimbari ce pot avea un impact negativ important atat asupra bugetului, cat si a termenului de finalizare a constructiei.

Astfel, dupa ce decizi ce fel de casa vrei sa-ti construiesti, urmatorul pas este analiza terenului. Este nevoie de multa atentie in aceasta etapa, deoarece tipurile de sol pot varia foarte mult. Ai grija la tipul de sol si la fundatia casei si asigura-te ca structura va sta cum trebuie pe sol.

2) Design-ul. Desi poti gasi cu usurinta planuri pentru case pe internet, este de preferat sa angajezi un arhitect cu experienta (si inregistrat), care sa creeze un plan pentru tine. Un arhitect poate reduce semnificativ timpul si efortul pe care le-ai cheltui tu in incercarea de a-ti gasi un design potrivit pentru casa ta.

Site-uri si baze de date specializate te pot ajuta cu nume ale arhitectilor si contactele acestora sau cu orice alt specialist (inginer constructor, diriginte de santier, proiectant de structura, antreprenor general etc.) care te poate ajuta sa depasesti dificultatile intalnite in timpul constructiei.

3) Regulamente de constructie. Fiecare tara are regulamente specifice de constructii si, inainte sa incepi constructia, ar trebui sa te familiarizezi cu normele specifice zonei unde ai ales sa-ti construiesti casa.

Daca planul casei tale are un design neobisnuit, trebuie mai intai sa te adresezi autoritatilor locale din zona unde ai terenul si sa te asiguri ca locuinta ta se incadreaza in specificul zonei respective. Aceasta verificare iti va facilita inclusiv obtinerea permiselor si autorizatiilor necesare demararii constructiei.

4) Achizitia materialelor de constructii. Incearca pe cat posibil sa-ti cumperi toate materialele o data, de la cat mai putini furnizori, pentru a obtine discounturi importante ce-ti vor scadea foarte mult costurile de constructie. Acest sfat te ajuta mai ales la achizitia unor materiale care nu sunt afectate de conditiile climatice, precum tigla pentru acoperis, produsele pentru pardoseli, placile ceramice, materialele din otel, accesoriile etc. Pentru materiale cum sunt lemnul sau cimentul, trebuie sa ai in vedere posibilitatile de depozitare a acestora inainte de achizitie, deoarece ele pot fi usor afectate de conditiile climatice.

5) Constructia propriu-zisa. Aceasta etapa trebuie sa inceapa prin constructia unei fundatii solide, pe care sa poti construi o casa robusta. Odata ce fundatia este gata, construieste intai peretii exteriori, apoi acoperisul si apoi treci la interior. Aceasta oranduire le va permite muncitorilor sa continue proiectul inclusiv daca se strica vremea.

Alte aspecte importante

– Planifica-ti cu atentie si precautie bugetul. Fii realist la stabilirea acestuia si planifica-ti o casa pe care sa ti-o poti permite. Daca intentionezi sa contractezi un imprumut pe termen lung, ia in calcul posibile cresteri ale ratei dobanzii.

– Stabileste-ti, inca de la inceput, o cota de 20% din bugetul total alocat, cash, pentru cheltuieli neprevazute. Intotdeauna apar.

– Creeaza un plan de proiect, cu precizari referitoare la ceea ce ai de facut, cu cine vei lucra pentru fiecare etapa a constructiei, de la planificare pana la finisaje.

– Toate informatiile prezentate sunt o schita pe care o poti urma pentru a intelege mai bine ce ai de facut. Pentru a incheia proiectul cu succes, trebuie sa iei legatura cu profesionisti in constructii, care sa-ti ghideze pasii pe intreaga perioada.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button