Design Interior

De ce sa apelezi la un designer de interior atunci cand iti amenajezi casa

Atunci cand ai ajuns la etapa in care iti amenajezi casa, ai la indemana doua variante: fie te transformi tu in designer de interior, fie apelezi la un specialist, care sa te ghideze si sa-ti propuna mai multe variante de lucru in functie de nevoile tale.

Daca bugetul tau este destul de mic, incat acopera doar achizitia mobilierului, a electrocasnicelor si a accesoriilor sau daca te simti suficient de priceput(a) incat sa accepti provocarea de a-ti decora singur(a) locuinta, cel mai probabil te poti descurca fara ajutorul unui designer. Daca insa doresti sa-ti amenajezi casa dupa sfaturile unui profesionist, iti dam mai jos cateva motive pentru a apela la cunostintele si experienta lui.

Un designer de interior este acel specialist care te va ajuta sa-ti compartimentezi optim casa si sa o decorezi. El va veni cu idei si abordari diferite privind organizarea spatiului, pozitia pieselor de mobilier, dispunerea electrocasnicelor, dar si cu sugestii privind alegerea mobilei si a accesoriilor, propuneri pentru finisaje sau pentru paleta de culori utilizata. In elaborarea schitelor si a recomandarilor, el va tine cont de cateva aspecte:

  • Spatiul disponibil: Un designer te poate ajuta sa utilizezi la maxim spatiul de care dispui, ba chiar sa creezi spatiu suplimentar, prin eliminarea unor pereti sau usi, prin inlocuirea usilor batante cu usi culisante ori prin echilibrarea proportiilor pieselor de mobilier. Daca suprafata locuintei tale nu este foarte generoasa, sfaturile unui profesionist te pot ajuta sa generezi zone suplimentare sau, cel putin, sa creezi impresia unui spatiu mai mare. Indiferent de dimensiuna disponibila, un specialist va tine de cont in primul rand de aspectele practice si te va ajuta sa ai o locuinta cat mai functionala
  • Bugetul existent: Designerul va veni cu solutii si propuneri in functie de bugetul disponibil. Pornind de la experienta si cunostintele sale, el iti poate recomanda idei al caror rezultat sa fie eficient si estetic in acelasi timp si care sa nu implice insa costuri fabuloase. Tot el iti poate sugera si alternative – de la alegerea mobilei, a parchetului si pana la selectarea accesoriilor – astfel incat sa-ti tii bugetul sub control. Este insa important sa-ti stabilesti un buget si sa il comunici atunci cand incepeti colaborarea
  • Nevoile si obisnuintele locatarilor: Inainte de a veni cu un plan de lucru, designerul de interior va dori sa afle cat mai multe lucruri despre cei care locuiesc in casa respectiva si despre activitatile lor curente. Tinand cont de asta, el iti poate sugera un anumit tip de compartimentare a incaperilor, folosirea anumitor materiale sau chiar alegerea unor piese de mobiler. De exemplu, pentru un cuplu tanar, care obisnuieste sa aiba multi musafiri seara sau in weekend, un profesionist ar putea propune un living larg, deschis, aerisit, cu multe obiecte de mobilier pe care oaspetii sa se poata aseza: canapele, fotolii, scaune sau perne decorative. Pentru a utiliza cat mai inteligent spatiul, el ar putea recomanda si piese de mobilier cu functionalitate multipla, cum ar fi, de exemplu, taburetele cu loc de depozitare (de tip cutie) sau banchetele cu capac
  • Dorintele proprietarilor: Specialistul va dori sa afle cat mai multe detalii despre cei care locuiesc acolo si despre preferintele lor: culori preferate, teme favorite, obiecte dragi in jurul carora poate construi o poveste. Aici pot fi de ajutor si fotografiile unor interioare care ti-au placut si care il vor ajuta pe designer sa-si faca o idee despre gusturile si aspiratiile locatarilor.

Mai mult, in afara de planuri concrete, de idei la care poate nu te gandeai si de o perspectiva diferita, un profesionist in design interior iti ofera si acces la resurse complementare: iti poate recomanda producatori de mobila, furnizori de servicii specializate sau magazine de accesorii atipice; intr-un cuvant, iti poate sugera alternative si chiar variante de a cheltui mai putin si de a-ti face cumparaturile in mod organizat si inteligent.

Daca te-am convins, nu-ti ramane decat sa creionezi bugetul pe care il ai la dispozitie, sa te gandesti la cum ai dori sa arate casa ta, sa fii deschis la solutii si alternative, astfel incat sa colaborezi cat mai bine cu designerul de interior.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button