Design Interior

Cum iti poti amenaja biroul de acasa

Daca te numeri printre cei care lucreaza de acasa, chiar si uneori, in mod cert trebuie sa-ti organizezi un loc special dedicat activitatilor tale. Atunci cand spatiul iti permite, ideal ar fi sa-ti amenajezi un birou in adevaratul sens al cuvantului; daca, insa, nu dispui de o suprafata suficient de mare, iti poti face un colt de lucru intr-o camera.

In primul rand, trebuie sa te gandesti ce camera vei aloca biroului tau. Ideea ca poti lucra de oriunde, inclusiv din dormitor, atat timp cat ai un laptop si conexiune la internet, poate nu e cea mai buna – un spatiu haotic te poate face sa fii mai putin eficient si concentrat pe ceea ce ai de facut. Un televizor in aceeasi camera, de exemplu, iti poate distrage atentia in timp ce lucrezi. Ai nevoie, asadar, de un spatiu neutru, care sa te ajute sa te concentrezi si care sa-ti ofere, in acelasi timp, inspiratie, energie si creativitate.

Daca nu poti aloca o camera separata doar pentru birou, cel mai potrivit ar sa alegi livingul ca spatiu de lucru. Pentru a-ti delimita si mai bine locul, iti poti separa biroul de restul incaperii prin panouri.

Cum amenajezi biroul de acasa

La o ambianta calma si linistita contribuie atat lumina, cat si culorile neutre – nuante de bej, alb sau gri atat pentru pereti, cat si pentru mobilier. Daca atmosfera tinde sa devina prea sumbra, poti adauga tuse discrete de culoare: rame foto, un covor in nuante vesele, o lampa de bioru colorata. Un birou are nevoie de cat mai multa lumina naturala; daca aceasta nu disponibila, trebuie suplinita cu lumina artificiala, provenita din mai multe surse, plasate in asa fel incat sa nu existe zone de umbra sau de intuneric.

Functionalitatea este unul dintre cele mai importante atribute ale unui birou. Aceasta se obtine cu ajutorul unui mobilier adecvat, dar si cu o buna dispunere a obiectelor in spatiu. Piesele de mobilier necesare sunt biroul sau o masa de lucru, scaunul si spatii de depozitare. Prea multa mobila sau obiecte din lemn masiv vor aglomera inutil locul.

Personalizarea biroului de acasa

Atunci cand alegi biroul de lucru, ar trebui sa ai in vedere cativa factori: sa fie usor de intretinut, sa aiba o suprafata suficient de mare pentru a-ti „gazdui” laptopul, agenda, telefonul si cana de cafea si sa nu aiba o tablie foarte lucioasa, care sa reflecte lumina. Spatiile de depozitare ar trebuie sa fie suficiente pentru materialele si aparatura cu care lucrezi si plasate la indemana. Aici poti opta pentru sertare, dulapuri, rafturi sau suporturi speciale. Ele trebuie dispuse astfel incat sa-ti permita sa ajungi usor la instrumentele si documentele de care ai nevoie. Spatiul trebuie organizat in asa fel incat imprimanta si faxul sa fie usor de accesat.

In masura in care este posibil, este de dorit ca piesele de mobilier sa se armonizeze intre ele, pentru a pastra un stil unitar. De aceea, daca alegi un birou din lemn, ar fi bine ca rafturile sau dulapurile sa fie din acelasi material; niste polite metalice, de exemplu, desi moderne, ar putea arata nepotrivit in acest aranjament.

Alegerea scaunului este un alt aspect important. Intrucat iti vei petrece o buna parte din timp pe scaun, este o idee buna sa investesti intr-unul ergonomic, comod, care rezista bine in timp, dar, care iti ofera si o sustinere buna a spatelui.

In ultimul rand, nu uita sa-ti personalizezi biroul. Chiar daca in linii mari acesta trebuie sa ramana un spatiu profesional si neutru, ai nevoie si de mici elemente familiare, care sa te inspire sau sa-ti dea energie dupa o discutie telefonica epuizanta. In functie de personalitatea ta, poti alege tuse mai discrete sau mai evidente: fotografii de familie, amintiri din vacanta, obiecte facute cu mana ta.

Spor la lucru… de acasa!

Ultima editare: 14 aprilie 2021

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button