Proiecte

Casă pe structură de lemn – Avantaje si dezavantaje

Lemnul este prezent pe pamant din timpuri stravechi si, din momentul in care omul preistoric a iesit din pestera, a devenit cel mai raspandit material pentru constructia de adaposturi umane. Lemnul nu este numai foarte rezistent, ci si usor de folosit si un foarte bun izolator. Mai mult decat atat, natura ni-l asigura din belsug, singura noastra grija fiind aceea de a nu abuza de generozitatea ei. De-a lungul timpului, civilizatiile omenesti s-au aratat interesate de aspectul vizual al caselor si, datorita texturii placute a lemnului, acest material este si astazi foarte popular, desi concureaza cu produse mult mai rezistente si eficiente la constructia unei case.

Multumita progreselor tehnologice si noilor tehnici de constructie, astazi se pot construi case din lemn deosebit de eficiente, rezistente la foc si, nu in ultimul rand, foarte frumoase. Chiar daca in Romania inca exista conceptia ca o „casa de piatra” este cea mai buna alegere (ne referim aici la constructiile din caramida, BCA, prefabricate din beton), orizonturile s-au mai largit in ultimii ani si au aparut inclusiv arhitecti si constructori specializati in executia de case din lemn.

In cazul in care nu esti pe deplin convins ca lemnul reprezinta o varianta foarte buna pentru constructia unei case, iata cateva argumente pro si contra, care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru viitoarea ta casa.

Avantaje

Lemnul este un izolator excelent. Casele din caramida sunt, de asemenea, foarte eficiente, insa constructiile din lemn sunt singurele care reusesc sa le depaseasca performantele energetice.

Lemnul este un material elastic. Spre deosebire de peretii din caramida sau beton, cei din lemn nu trebuie sa fie foarte grosi. Un zid de 20 cm, de exemplu, este suficient de rezistent pentru a proteja impotriva frigului iernii, daca ii este administrat un tratament adecvat.

Case din lemn sunt mai atractive, arata mult mai bine decat cele din zidarie si nu au nevoie de finisaje sau alte elemente decorative destul de costisitoare.

avantajele unei case de lemn

Dezavantaje

Casele din lemn sunt mai vulnerabile la insecte si alti daunatori (termite, viermi de lemn sau furnici de lemn); exista tratamente ce pot fi aplicate in acest sens, dar principalul dezavantaj este ca tratamentul trebuie repetat periodic.

Lemnul este vulnerabil la factorii abiotici naturali (soare, foc, apa etc.). Si pentru acestea exista tratamente specifice.

Lemnul isi poate modifica forma sub influenta unor factori externi. Abilitatea naturala a acestuia de a absorbi apa il poate face sa se contracte sau sa se umfle, daca nu este tratat corespunzator.

In ansamblu, lemnul poate fi tratat impotriva tuturor acestor intemperii, insa faptul ca tratamentele trebuie aplicate periodic fac casele din lemn mai dificil de intretinut din acest punct de vedere. Dar cum de orice casa trebuie sa avem grija periodic, acest aspect nu ar trebui sa fie un impediment in alegerea unui loc care sa ne tina mai aproape de natura.

Un alt argument ce poate fi ridicat impotriva constructiei de case din lemn este legat de grija pentru natura. Toate casele afecteaza cumva mediul, aproape 40% din emisiile anuale de CO2 fiind generate de cladirile de locuinte, la nivel global lucrandu-se intens la reducerea acestei cote.

Sunt si voci ce nu incurajeaza constructia caselor de lemn pentru a nu abuza de resursa naturala, si, in timp ce suntem de acord cu aceasta, trebuie sa adaugam si faptul ca lemnul este unul dintre putinele materiale de constructii din lume care, in timp, se regenereaza. Cimentul nu redevine material de cariera si nici varul folosit sau argila arsa pentru a face caramida, chiar daca toate se pot recicla. Cu alte cuvinte, atat timp cat nu tai o padure intreaga pentru a-ti construi noua casa, impactul provocat asupra mediului este mic.

Ce spuneti? Va ganditi la realizarea unei case de lemn?

Ultima editare: 23 februarie 2022

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button