Design Interior

Mini-gradini de apartament: spatiu verde la tine acasa

Un colt verde in apartament – fie ca este vorba de plante decorative sau de legume cultivate in ghiveci – este intotdeauna o idee buna. Motivele pentru a-ti face o mini gradina la tine in casa sunt numeroase: plantele cultivate aduc natura mai aproape de tine, improspateaza si purifica aerul, creeaza o atmosfera placuta, in care te simti instantaneu mai bine. In plus, iti dau ocazia sa-ti pui creativitatea si indemanarea la treaba. Mai mult, daca te decizi sa cultivi legume sau plante aromatice, vei avea mereu la indemana verdeturi proaspete, plantate si ingrijite chiar de tine.

Desi la prima vedere ai putea crede ca ai nevoie de mult loc pentru a-ti amenaja o gradina in apartament, adevarul este ca iti poti crea propriul colt verde si intr-un spatiu mic. Practic, ai nevoie de un balcon, de un pervaz insorit sau chiar de un colt de camera pentru plantele de apartament. Daca nu ai la dispozitie niciuna dintre aceste suprafete, poti apela la ghivece suspendate sau la gradinile verticale.

gradina la balcon

Pentru o gradina verticala, ai nevoie doar de un perete (ideal ar fi sa alegi peretele cel mai insorit al balconului) si de un gratar montat pe perete. Pe acest suport vei fixa vasele cu plante. Cat despre ghivecele suspendate, acestea pot fi agatate de tavan sau de perete. Vezi, nu e atat de complicat, tocmai ai adus un strop de culoare si verdeata in casa ta.

Gradina terrarium reprezinta o alta modalitate de a cultiva plante in apartament. Practic, aceasta este o gradina in miniatura, realizata intr-un ghiveci sau vas de sticla. Pe langa elementele vegetale, un terrarium mai poate contine pietre decorative, nisip sau figurine. Exista chiar micro-gradini tematice, realizate doar cu anumite tipuri de vegetatie. Dupa cum probabil ti-ai dat seama, spatiul necesar pentru un terrarium este foarte mic – il poti aseza chiar pe birou.

terrarium

O alta recomandare pentru spatii mici sunt arbustii ornamentali de mici dimensiuni, cum ar fi bonsaii sau alte tipuri de plante in miniatura.

Daca te-ai hotarat sa-ti creezi mica ta gradina de apartament, e bine sa stii cateva lucruri si despre ingrijirea plantelor. In general, au nevoie de lumina, de apa si de o anumita temperatura; acesti factori variaza in functie de tipul plantei: unele prefera mai multa lumina, altele se simt mai bine daca umiditatea este crescuta. Poti gasi aceste recomandari fie in prospectul care insoteste planta, atunci cand o cumperi, fie cautand mai multe informatii despre ea.

mini-gradini

Indiferent de soiul din care fac parte, plantele bolnave trebuie eliminate cat mai rapid pentru a nu le contamina si pe cele sanatoase. Fiecare ghiveci trebuie sa fie prevazut si cu un sistem de drenare a apei. De asemenea, e bine sa fii atent si la mixul de pamant folosit – nu toate plantele se simt bine cu acelasi tip de pamant. Daca este nevoie, poti apela si la fertilizatori pentru a-ti pastra „prietenii verzi” cat mai in forma.

amenajare gradini mici

Daca iti doresti o mini-gradina, dar nu stii de unde sa incepi, opteaza initial doar pentru plante de apartament. Sunt mai usor de ingrijit decat legumele sau arbustii. In plus, unele dintre ele sunt extrem de eficiente cand vine vorba de purificarea aerului – de fum de tigara sau de alte substante daunatoare. Specialitii au stabilit ca cele mai „pricepute” plante in curatarea aerului sunt bambusul norocos, ficusul pitic si unele specii de Dracaena.

De asemenea, exista si unele plante usor de intretinut, care nu au nevoie de foarte multa ingrijire si sunt ideale pentru persoanele ocupate. Daca stii ca nu vei putea aloca mult timp coltului tau verde, alege violeta africana, aloe, crinul pacii sau cactusii.

In cazul in care te-ai decis sa cultivi legume, e bine sa stii ca majoritatea celor care cresc in gradina pot fi cultivate si in ghiveci. Singura recomandare ar fi sa alegi soiurile mici – cum ar fi rosiile cherry in locul rosiilor obisnuite. In balcon poti cultiva si plante aromatice, dar si germeni, rosii, ardei, usturoi sau capsuni. In functie de fiecare soi, legumele trebuie udate, plivite, fertilizate si expuse la soare. Efortul este mai mare, dar satisfactia de a savura legume proaspete, crescute cu mana ta, este pe masura!

rosii cherry la ghiveci

Nu in ultimul rand, poti face un adevarat exercitiu de creativitate in amenajarea gradinii de apartament. Iti poti pune imaginatia la treaba alegand plantele, vasele in care vor sta si locul lor in casa. Nu trebuie sa te rezumi la clasicele ghivece – poti opta pentru PET-uri reciclate, vase metalice sau boluri de lut sparte. Ghivecele pot fi pictate sau decorate cu scoici sau sfoara.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button