Camera copilului

Amenajarea camerei copilului poate fi o provocare interesantă, pentru că succesul unui astfel de proiect în continuă evoluție, dat fiind faptul că interesele celui mic se schimbă odată cu vârsta, depinde și de disponibilitatea ta de a vedea lumea prin ochii lui. Practic, dacă dormitorul unor adulți este amenajat în mod special pentru un somn liniștitor, relaxare și dressing, camera copiilor are câteva roluri în plus, cum ar fi să stimuleze imaginația, capacitatea de învățare și să fie, în același timp, un loc sigur în care să se joace. 

Indiferent că stai într-o casă spațioasă, cu etaj și mansardă, sau într-un apartament obișnuit, cu încăperi mici care te obligă să folosești eficient spațiul de care dispui, pentru designul camerei copiilor ar trebui să ții cont de anumite criterii, cum sunt și cele pe care te invităm să le descoperi în cele ce urmează. 

Cum amenajezi camera copilului, în funcție de pasiunile lui
Decorarea camerei copiilor mici, a școlarilor și a adolescenților
Camera copiilor – amenajarea pentru băieți și fete
Amenajarea camerei pentru mai mulți copii
Cum modifici ușor camera copilului, pe măsură ce el crește
Amenajarea camerei copiilor – reguli generale

Cum amenajezi camera copilului, în funcție de pasiunile lui

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care este bine să îl ai în vedere atunci când alegi designul pentru camera copilului tău este să creezi un spațiu în care el să poată fi în siguranță și unde să se simtă în elementul lui. Spre deosebire de amenajarea dormitorului pentru adulți, indiferent că este vorba despre unul de dimensiuni mici sau despre o încăpere spațioasă, decorarea camerei copiilor implică, de fapt, crearea unui întreg univers care să-i dea celui mic sentimentul de apartenență. 

Idei de amenajare camera copilului

O metodă eficientă în acest sens este să te gândești la pasiunile copilului, interesele lui cele mai evidente și să alegi o temă. De pildă, dacă îl știi o fire curioasă, dornică de aventuri și l-ai văzut cât de mult îl bucură vacanțele în aer liber, poți alege să-i transformi camera astfel încât să se simtă ca într-un camping. Reține că este important ca mobilierul să nu fie masiv, pentru a-i păstra loc de joacă sau alte activități, și încearcă să fie unul multifuncțional, cum ar fi un pat care să aibă dedesubt sertare pentru depozitare. 

Idei decorare pereti camera copilului

Copiii dezvoltă uneori talente speciale, încă de la vârste fragede. Pentru cel mic, este esențial ca tu să-l susții și să-i dai încredere în propriile forțe, chiar dacă peste timp interesele lui vor fi altele sau șansele ca el să devină un artist de renume mondial sunt foarte mici. Una dintre variantele la îndemâna ta este să-i transformi camera într-un mic univers muzical. De pildă, ia-i o chitară clasică, dacă acesta este instrumentul preferat, decorează-i pereții cu un portativ și cu CD-uri.

Un lucru interesant și foarte util pentru dezvoltarea creativității copilului este să-l implici în decorarea camerei lui. Poți opta pentru o tablă mare pe care să desenezi împreună cu el niște boxe și să-i explici pe scurt că sunt mai multe genuri muzicale pe care le poate aborda cândva. În plus, ai în vedere că, mai târziu, când va mai crește, va putea aduce singur modificări încăperii, astfel că tabla va deveni locul ideal pentru postere cu artiștii preferați, hărți sau alte decorațiuni care îi vor face plăcere.

Decorarea camerei copiilor mici, a școlarilor și a adolescenților

Decorarea camerei copiilor mici, fie că vorbim de bebeluși sau preșcolari, diferă foarte mult de cea a școlarilor sau a adolescenților, pentru că se referă la etape distincte ale dezvoltării lor cognitive și emoționale. Indiferent că o amenajezi în mansarda, că stai la vilă și dispui de spațiu foarte mult sau că stai într-un apartament mic, la prima vedere, totul pare foarte complicat, însă, dacă acorzi atenție câtorva aspecte, cum sunt și cele de mai jos, vei putea face alegeri inspirate.

Cum decorezi camera unui bebeluș

Amenajarea dormitorului pentru bebeluși începe chiar înainte de a se naște, pentru ca în momentul în care vin pe lume, totul să fie pregătit pentru ei. Nu uita că, indiferent pentru ce stil optezi, el ar fi bine să fie în armonie cu cel folosit pentru designul întregii locuințe. 

Cum amenajezi camera bebelusului

Totodată, sunt anumite elemente care nu ar trebui să lipsească din camera unui bebeluș: lumina de veghe, pentru că sunt la vârsta la care se sperie foarte ușor dacă stau singuri, masa de înfășat, care poate fi pliată și depozitată sub pătuț, un dulap pentru haine, un fotoliu destinat adultului care va sta cel mai mult cu bebelușul, amenajarea unui spațiu pentru joacă, un balansoar. Apoi, îți va fi de folos un gadget pentru monitorizarea activității lui. Pentru buna lui dezvoltare, este esențial să-l înveți să doarmă singur, așa că mai bine îl supraveghezi de la distanță, ca să te asiguri că totul este în regulă. 

De asemenea, este foarte important să menții o temperatură constantă în cameră (nu mai puțin de 20 de grade Celsius) și să alegi un pătuț care să-i ofere siguranță, adică să fie din lemn foarte bine finisat, să aibă zăbrele protejate cu material textil și care să nu fie foarte distanțate, pentru ca bebelușul să nu își prindă mâinile sau picioarele, salteaua să fie din materiale ecologice, cât mai naturale, la fel ca mobilierul și accesoriile. 

Cum amenajezi camera unui preșcolar

Copilul tău este la vârsta la care nu merge încă la școală, dar la care începe să aibă propriile gusturi și păreri. Prin urmare, este momentul să-i ceri și lui opinia atunci când alegi designul camerei lui, explicându-i în același timp raționamentul pentru care sunt indicate anumite obiecte de mobilier. De asemenea, ține cont că este perioada din viața lui în care este foarte curios să afle lucruri noi și învață foarte repede.  

Cum amenajezi camera unui prescolar

În camera unui preșcolar ar trebui să se afle, în principiu, foarte puțină mobilă, pentru că are nevoie de spațiu de joacă. Pentru a-i stimula creativitatea, poți să-i amenajezi chiar și un cort, dacă ai loc suficient pentru el. De foarte multe ori, copiii creează ei înșiși personaje și sunt actori ai unui teatru imaginar în care își construiesc relații cu acestea. Unii nu se feresc să dezvăluie adulților poveștile lor, dar sunt situații în care preferă să fie singuri și să se ascundă. Totodată, vei avea nevoie de un pat confortabil, o masă de colorat sau de modelat plastilina, un spațiu pentru haine, cărți și jucării. 

Cum amenajezi camera unui școlar

Atunci când amenajezi camera unui școlar, crearea unui spațiu confortabil pentru studiu este foarte important, precum și amplasarea în încăpere a unor obiecte care să-l stimuleze să învețe contextualizând informațiile. Un glob pământesc, o hartă a lumii și alegerea unei tematici potrivite intereselor lui sunt elemente de care ar trebui să ții cont. 

Cum amenajezi camera unui scolar

Apoi, specialiștii în design interior recomandă să acorzi atenție sistemului de iluminat. Intensitatea becurilor este indicat să fie potrivită cu înălțimea încăperii și a mobilei, precum și în acord cu nuanțele folosite pentru vopsirea pereților. Copilul trebuie să aibă suficientă lumină pentru a citi și pentru a-și face temele. Tot ce înseamnă decorul camerei școlarului are rolul de a crea o atmosferă plăcută, un spațiu în care copilul să se poată concentra și în care să se simtă în mediul lui. 

Cum decorezi camera unui adolescent

Adolescența este o perioadă dificilă în viața oricărui om și este momentul în care copilul tău are deja propriile idei și preferințe, pe care nu este recomandat să le ignori. Din dormitorul lui nu ar trebui să lipsească un dressing, un birou pentru studiu, pe care să aibă loc un computer/laptop, boxe, un pat confortabil și spații de depozitare pentru cărți, caiete, însă în rest, lasă-l pe el să aleagă culoarea pe care o vrea pentru pereți și mobilă, de pildă, ori dacă dorește covor în mijlocul camerei sau nu. Uneori, acest lucru poate însemna să faci anumite compromisuri în raport cu designul intregii case, că va trebui nu de puține ori să negociezi cu tânărul rebel, dar este important ca la această vârstă să simtă că părerea lui contează și că ții cont de ea.

Cum amenajezi camera unui adolescent

Pentru un adolescent este foarte important să aibă un spațiu al său în care să-și primească prietenii. Așadar, nu aglomera camera cu dulapuri și șifoniere mari. Alege mai degrabă piese de mobilier mici și multifuncționale, astfel încât centrul încăperii să rămână gol. 

Camera copiilor – amenajarea pentru băieți și fete

Este binecunoscută alegerea nuanțelor de albastru pentru camera băieților și a rozului pentru fete, însă nu toți copiii sunt la fel, iar al tău poate chiar e diferit. La fel cum fetiței tale s-ar putea să-i placă mai degrabă mașinuțele decât păpușile, tot așa, băiețelul poate prefera să-și imagineze că e bucătar, nu pompier sau polițist. Prin urmare, atunci când alegi decorul, este bine să ții întotdeauna cont de personalitatea celui mic și să nu te iei după tiparele din reviste sau pe care le găsești pe internet. 

Amenajarea camerei unui băiat

Dacă albastrul este culoarea tradițională pentru îmbrăcămintea și decorul camerei unui băiat, nu este musai să-i induci ideea aceasta celui mic. Combină nuanțele de albastru cu portocaliul și înviorează atmosfera. Poți alege și nuanțele de verde-deschis și să le combini cu galbenul. 

Amenajarea camerei unui baiat

Dacă nu ai spațiu să-i amenajezi un cort sau un spațiu de joacă atunci când este mic, poți opta pentru piesele lego, postere, personaje animate, articole sportive, dacă este pasionat de sport. Toate sunt specifice spiritului de competiție și de aventură. De asemenea, poți alege varianta unui mobilier ingenios care să aibă încorporate o canapea, un dulap și un pat la care să ajungă urcând niște scări ce la rândul lor sunt sertare pentru depozitarea cărților sau a jucăriilor. În camera băiatului poate exista și un dressing și, chiar dacă nu îl amenajezi de la început, poți adăuga un birou, în momentul în care copilul crește și merge la școală. 

Amenajarea camerei unei fete

Unele fete preferă poveștile cu prințese și se simt bine în spații cu atmosferă caldă și, de aceea, foarte mulți părinți aleg să decoreze camera în roz. Nu toate fetele, însă, sunt  la fel, iar copilul tău poate prefera mai degrabă roboții și mașinile, decât păpușile și basmele cu zâne. Prin urmare, este important să ții cont de personalitatea fetiței, chiar dacă în timp gusturile ei se vor schimba. 

Amenajarea camerei unei fete

Reține că nu întotdeauna ce este tradițional este și potrivit pentru fiica ta. Dacă atunci când este prea mică nu poate decide cum să arate camera ei, pe măsură ce crește, las-o să vină cu idei și învaț-o că acela este micul ei apartament din casă. Explică-i de mică de ce este important să mențină ordinea și curățenia, pentru că altfel nu o să aibă loc pentru toate jucăriile, hainele și cărțile. Apoi, arată-i de ce este important ca decorul camerei să fie și funcțional, nu numai estetic și, chiar dacă la un moment dat nu vei fi de acord cu gusturile ei, dă-i libertatea de a alege. Oricum, odată cu vârsta, va dori altceva.

Amenajarea camerei pentru mai mulți copii

Regula de bază atunci când sunt mai mulți copii care împart aceeași cameră este să creezi un spațiu distinct pentru fiecare dintre ei și, în același timp, diferența de vârstă dintre ei să nu fie foarte mare. Imaginează-ți cum ar fi să-i ceri unui adolescent să stea în aceeași încăpere cu fratele care are cinci ani. Desigur, dacă va fi nevoit, va accepta, însă nu pentru multă vreme, pentru că interesele lor sunt foarte diferite și obiceiurile la fel. Unul va vrea să asculte muzică, celălalt, să se joace și așa mai departe. În această situație, sunt necesare două camere separate. 

Amenajarea camerei pentru mai multi copii

Ca să creezi un teritoriu special pentru fiecare copil din cameră, este recomandat ca între paturi să fie un obiect de mobilier, cum ar fi un dulap, o măsuță, o noptieră. Apoi, mergi pe varianta lenjeriilor de pat diferite, a accesoriilor alese în funcție de preferințele fiecărui copil. Amenajarea acestui spațiu personal presupune, însă, păstrarea armoniei cromatice, a elementelor care definesc stilul ales pentru întreaga cameră și, în același timp, va trebui să fii atent ca nu cumva vreunul dintre copii să aibă senzația că este dezavantajat în fața celuilalt. 

Camere de copii

O altă modalitate eficientă de a amenaja camera copiilor atunci când stau mai mulți în cameră este să așezi paturile de o parte și de alta a ferestrei, în dreptul căreia poți amplasa un birou sau o masă de lucru. În dreptul fiecărui pat se pot regăsi dulapuri și rafturi pentru depozitarea cărților, a jucăriilor sau a hainelor. 

Camera de copii mici

O idee interesantă de design pentru dormitorul copiilor tăi atunci când sunt de vârste apropiate, este să amplasezi paturile pe două laturi alăturate ale camerei, astfel încât în colțul care le unește să fie un dulap pe care pot sta diverse jucării sau cărți, iar cei mici să doarmă separat, dar destul de aproape unul față de celălalt. În felul acesta, poți câștiga mai mult spațiu pentru amenajarea locului de joacă și pentru instalarea unui cort, de pildă. 

Camera copiilor si idei de decorare

Atunci când în cameră sunt mai mult de doi copii și camera nu îți permite să le oferi spații separate, poți opta pentru varianta paturilor supraetajate. Primul dintre ele poate fi dublu, iar cel de deasupra, simplu. Dacă alegi o astfel de piesă de mobilier, asigură-te că patul de sus are grilaj de protecție, astfel încât copilul care doarme acolo să nu cadă. 

Cum modifici ușor camera copilului, pe măsură ce el crește

Cea mai simplă metodă prin care poți modifica ușor camera copilului, pe măsură ce el crește, este să alegi mobilier multifuncțional și durabil, care rămâne la modă peste ani. Pentru pereți, folosește vopsea lavabilă și încearcă, pe cât posibil, să optezi de la bun început pentru culorile neutre, ca să poți adapta nuanțele mai ușor, dacă pe parcurs apar alte preferințe. 

Sunt anumite elemente care pot fi păstrate în cameră, dacă cel mic se simte în continuare bine în preajma lor. De pildă, dacă în încăpere a fost amenajat un cort pe vremea când era bebeluș, nu este nevoie să-l desființezi nici când este școlar, dar își poate schimba funcționalitatea și să devină spațiu de depozitare, nu de joacă. 

Cum amenajam o camera deosebita pentru copil

Apoi, în camera unui preșcolar își poate face loc o masă de lucru sau de studiu pe care să o elimini mai târziu din peisaj și să faci loc unui birou mai mare, pentru momentul în care devine adolescent. Patul poate fi, de fapt, o canapea extensibilă care să te ajute să câștigi spațiu și pe care, pe măsură ce copilul crește, să o înlocuiești cu un pat dublu. 

Dacă în cameră ai amplasat o tablă pentru desenat, ea poate rămâne acolo chiar și când cel mic ajunge la liceu, reprezentând în continuare un mod de a-și organiza activitățile mai bine sau de a învăța mai ușor formule matematice ori pentru a reține informațiile cu ajutorul memoriei vizuale. 

Amenajarea camerei copiilor – reguli generale

Camera copilului si sfaturi de amenajare

Atunci când amenajezi camera copiilor, indiferent de vârsta pe care o au, de câți stau în încăpere sau de preocupările pe care le au, e bine să ai minte faptul că este un loc aparte din casa ta. Poți opta pentru ce design dorești ca să decorezi camera celor mici, dar specialiștii au câteva recomandări pentru tine, ca să poți face alegeri inspirate și utile în același timp:

  • amenajează camera luând în calcul trei zone principale – camera copiilor poate fi împărțită în trei mari zone, în funcție de activitățile pe care cei mici le au în acest spațiu: zona de joacă, de odihnă și de studiu; prin urmare, din dormitorul copilului nu vor lipsi un pat, un hamac sau un fotoliu în care cel mic să poată dormi sau citi, un spațiu dedicat jocurilor (poate fi un cort, covorul din mijlocul camerei) și un birou mic pe care să-și poată modela plastilina, să deseneze ori să își facă temele;
  • creează un spațiu sigur pentru copii – securizează prizele (protecții, apărătoare, capace de siguranță); alege mobilier care nu are colțurile ascuțite, ci rotunjite; folosește seturi de protecții pentru muchii, colțuri, pat; pune benzi antiderapante pe podea; limitează accesul copiilor la fereastră, balcon, uși, scări, utilizând siguranțe;
  • optează pentru materialele naturale – indiferent ce design alegi pentru camera copilului tău, asigură-te că folosești materiale naturale în acest scop, pentru că cei mici au un sistem imunitar care nu este foarte bine dezvoltat și pot să apară diverse alergii sau alte reacții la substanțele toxice; așadar, alege vopsele pe bază de apă pentru decorarea pereților, pentru pardoseală mergi pe varianta parchetului laminat sau a plutei; totodată, încearcă să nu pui în dormitorul copiilor mochetă sau covoare masive, pentru că au tendința să se tăvălească tot timpul, mai ales când sunt mici, astfel că niște carpete mici, ușor de curățat, reprezintă o alternativă bună; de asemenea, în ceea ce privește lenjeriile sau perdelele, optează pentru bumbac, in;
  • lasă lumina naturală să pătrundă în încăpere – copiii au nevoie de cât mai multă lumină naturală atunci când stau în camera lor, așa că nu folosi draperii masive și lasă cât mai mult spațiu liber în încăpere;
  • ai simțul practic – gândește-te că amenajarea camerei copilului este un proiect în continuă schimbare, pentru că cei mici cresc și, cu vârsta, au alte nevoi; este recomandat să optezi pentru mobilierul modular, care se poate muta ușor dintr-un loc în altul, sau pentru obiecte care pot fi folosite în mai multe scopuri; apoi, asigură-te că în dormitorul copiilor este suficient loc de depozitare: organizatoare pentru cărți, cutii pe roți, saci, huse, coșuri pentru jucării, care să poată sta sub pat, de exemplu;
  • evită aparatele electronice și electrocasnice – pentru că multe dintre ele pot perturba somnul celor mici, este bine ca în camera copiilor să nu existe decât dispozitive care le permit să asculte muzică, televizor setat pe opțiunea control parental, iar tableta sau smartphone-ul, chiar dacă au voie să le folosească, este indicat să nu stea la îndemâna lor în permanență;
  • amenajează camera copiilor astfel încât să le stimulezi creativitatea – copiii au imaginație bogată și sunt fascinați de povești, indiferent că este vorba de cărți, desene animate, filme, documentare; este bine să creezi un spațiu în care creativitatea lor să fie stimulată, adică să aibă libertatea de a se exprima cum doresc; prin urmare, alege o tematică potrivită universului din care vor să facă parte, lasă-le spațiu de acțiune, montează o tablă pentru desenat, un cort sau optează pentru un pat ieșit din tipare.

Atunci când amenajezi camera copilului tău, este bine să te concentrezi asupra nevoilor lui și, în același timp, să te gândești că el va crește și dorințele lui se vor schimba. Dincolo de anumite criterii, cum sunt vârsta, pasiunile, sexul, numărul copiilor care împart același dormitor, este foarte important să creezi un spațiu în care să se simtă în siguranță și pe care să-l iubească. Nu este ușor, dar ținând cont de anumite recomandări ale specialiștilor, cum sunt și cele de mai sus, proiectul decorării camerei copilului tău poate fi unul de succes. 

 

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*