Orașe

STUDIU STORIA: Orase si cartiere din Romania. Oradea, cel mai sigur oras din tara

In perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, Storia a desfasurat un studiu complex privind siguranta oraselor si cartierelor din Romania, bazat pe evaluarile acordate de localnici zonelor in care locuiesc.

Studiul face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfasura pe tot parcursul anului 2017. Printre criteriile de evaluare prezente in studiu se numara costul general al vietii, accesul la institutiile de sanatate publica, calitatea mediului inconjurator, curatenia si zgomotul din mediul urban, spatiile verzi, situatia transportului public sau accesul la institutiile educationale.

Studiul a fost realizat in colaborare cu agentia de cercetare D&D Research, pe un esantion de 93.532 de utilizatori ai platformei OLX, femei si barbati.

Evalueaza-ti si tu orasul!

Partea I: SIGURANTA CETATEANULUI

Conform cercetarii StoriaOradea este orasul cu cel mai ridicat grad de siguranta din tara. Clasamentul continua cu Brasov, Cluj, Sibiu, Sfantul Gheorghe si Timisoara. Bucurestiul se claseaza abia pe pozitia a noua, iar Ilfov pe a zecea. La polul opus, orasele desemnate in cadrul cercetarii ca fiind cele mai putin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacau, Calarasi, Targoviste, urmate de Vaslui, Piata Neamt, Galati si Resita.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranta, fiind urmata de Crisana si Bucuresti si Ilfov. La polul opus, Maramures si Moldova au obtinut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din tara.

Orasele care au primit cele mai mari note la capitolul siguranta sunt cele cu un produs intern brut ridicat. De asemenea, primele locuri sunt ocupate de orase cu un numar mare de locuitori, de peste 300.000, si cu o rata a somajului scazuta (sub 4%). Pe de alta parte, cele mai nesigure orase, potrivit studiului Storia, sunt cele care au sub 100.000 de locuitori si o rata a somajului ridicata, de peste 8%.

Bucurestiul, pe locul 9 in topul celor mai sigure orase din Romania

Rugati sa evalueze cartierele in care locuiesc, bucurestenii au desemnat Aviatiei, urmat de Tineretului si Titan, ca fiind cele mai sigure zone din Capitala. La distante mici se situeaza cartierele Baneasa, Baba Novac, Balta Alba si Dristor. Zonele in care bucurestenii se simt cel mai putin in siguranta sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului si Rahova.

La nivel national, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj), Otopeni (Ilfov), Aviatiei (Bucuresti), Gheorgheni (Cluj) si Racadau (Brasov). Cele mai nesigure cartiere sunt: Itcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacau), Calea Caransebesului (Resita) si Bora (Slobozia).

Infograficul de mai jos prezinta cele mai sigure orase, regiuni si cartiere din Romania. La nivel de cartiere, le-am luat in considerare doar pe cele care au avut minimum 100 de raspunsuri.

Pentru mai multe detalii despre studiu, descarca RAPORTUL COMPLET PRIVIND SIGURANTA CETATEANULUI. 

Evalueaza si tu orasul in care locuiesti!

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button