Design Interior

Albastrul în amenajarea locuinței: Idei și combinații cromatice reușite

Dacă te-ai decis ca în 2022 să aduci o notă proaspătă locuintei tale, nimic mai simplu. Începe cu schimbare cromatică. Inspirația poate veni de la noile tendințe propuse de mărci celebre de vopsea. Începând de la Bleu Horizon de la Dulux Valentine până la Very Peri de la Pantone, culoarea anului 2022.

Ce alte culori sunt la modă în 2022? Anul acesta vom regăsi tonurile pământii pentru autenticitate maximă. Acestea sunt nuanțate pentru a face loc coniacului, un amestec subtil de nude și maro. Teracota capătă putere și se intensifică pentru a marca vizual stilul asumat și cald al unei sufragerii. Bejul, între timp, rămâne noul alb și este acum o necesitate.

Nu putem ignora originalitatea, adoptând Very Peri, această culoare violet intens aleasă de Pantone culoarea anului 2022. Și nu putem trece cu vederea nici nuanțele pastelate, de la verde salvie la roz pudrat.

Very Peri, culoarea anului 2022

Când fidelitatea și constanța albastrului se întâlnesc cu energia și entuziasmul roșului, rezultă Very Peri, o nuanță între lumea reală și cea virtuală, plină de speranță, inovatoare, chiar futuristă.

După duoul Ultimate Grey și Illuminating, Pantone revine în 2022 cu Very Peri sau albastru brebenoc. Un amestec subtil de albastru, o culoare sinonimă cu constanță și fidelitate, electrizată cu o nuanță revigorantă de roșu. Această nuanță de albastru, ușor violet, este o culoare liniștitoare și energică în același timp.

„Culoarea Very Peri exprimă o atitudine plină de viață, veselă și o prezență dinamică care încurajează creativitatea curajoasă și exprimarea imaginativă”

  • Leatrice Eiseman, Director Executiv la Pantone Color Institute

Very Peri și alte nuanțe în trenduri de amenajări interioare 

Avantajul culorii propuse de Pantone anul acesta este versatilitatea sa. Această nouă nuanță aduce intensitate culorilor reci și pastelate și strălucire culorilor închise. 

Culori proaspete și vesele: ca un aer de primăvară, culoarea Very Peri anunță renașterea, întoarcerea soarelui și buna dispoziție. Astfel, notele sale vesele și voluptoase se îmbină perfect cu culorile strălucitoare și florale. Se potrivește foarte bine cu paletele de culori luminoase, creând o atmosferă eclectică, art deco și veselă. 

Culori neutre cu subtonuri pământii: nuanța Very Peri aduce vitalitate celorlalte culori și își găsește locul deosebit de bine în mijlocul tonurilor neutre, cu note pământești. Prin mici tușe și detalii, vine să energizeze interioarele, aducând în același timp o notă de prospețime și veselie. 

Culoarea surprinzătoare a anului, Very Peri, îți va permite să creezi combinații neașteptate. Se potrivește de minune, de exemplu, cu diferite nuanțe de verde, salvie, roz pudrat, galben pai sau chiar alături de culori mai aprinse, precum teracota, roz sau galben muștar. 

Amenajarea locuinței în tonuri de albastru

Culoarea anului 2022 dezvăluită de Pantone în decembrie anul trecut este pe cât de dinamică, pe atât de luminoasă. Cum să-l integrezi în interiorul spațiului tău și să-l transformi într-un element decorativ? De la simplul detaliu care îți fură ochii până la un total look plin de caracter, opțiunile nu lipsesc. Dar adăugarea unei culori în locuința ta este întotdeauna o idee bună pentru a aduce ceva nou și pentru a-ți revigora decorul.

Iată câteva moduri pentru a introduce o notă de Very Peri în casa ta.

#1 Relaxează-te în nuanțe mov

Cei care apreciază o atmosferă plină de caracter pot ieși acum din banal. Tablouri, tapet, covoare, canapea, toate se unesc pentru a crea un decor unitar.

Vrei să te scufunzi în culoare? Atunci îndrăznește un total look albastru in amenajarea casei tale. Pentru a evita monotonia, optează în schimb pentru mai multe nuanțe din paleta de mov, lavandă, parma, liliac, violet intens, indigo. Optează pentru cele mai deschise în încăperile cel mai puțin expuse. Alege-le pe cele mai închise pentru camere mai luminoase. Este un mod  perfect de a armoniza cu pricepere contrastele.

Dacă ideea unei camere monocrome ți se pare cam mult, există și alte opțiuni. O pată de culoare strălucitoare este întotdeauna o idee bună pentru a da caracter interiorului tău. Deși puternică, nuanța Very Peri nu este mai puțin luminoasă. Niciun risc, prin urmare, ca sufrageria ta să pară mai întunecată. Așadar, aplică această culoare pe un perete, dar folosește-o cu moderație în restul decorului pentru a nu supraîncărca încăperea.

#2 Gătește Very Peri

Bucătăria adoptă și ea culoarea anului. Un perete colorat este o modalitate simplă și eficientă de a transforma încăperea și de a-i oferi puțină personalitate, fără a te lansa în lucrări majore. Aplică vopseaua pe peretele care atrage atenția imediat ce intri în cameră, pentru a crea un efect de perspectivă. Sau, pentru o schimbare mai mare, alege o faianță în această culoare sau un mobilier albastru brebenoc. 

Dacă ești pasionat de noile tendințe, textilele alese sunt o opțiune grozavă să schimbi decorul ușor și ieftin și de a fi la modă. Fețe de masă, șervete de bucătărie, suporturi pentru oale, fețe de perne pentru scaune, opțiunile pentru a-ți înveseli bucătăria sunt nenumărate. 

#3 Visează în nuanțe de albastru

O alegere simplă care urmează toate tendințele și respectă toate dorințele decorative, lenjeria de pat este ușor de înlocuit și adaugă o notă de culoare dormitorului tău. Husă de pilotă, fețe de pernă, cuvertură de pat, carouri. Poți amesteca diferite nuanțe pentru a crea un look monocrom drăguț sau poți combina o piesă în culoarea Very Peri cu ceea ce ai deja  în dulap.

Învăluitoare, culoarea Pantone 2022 este perfectă pentru a crea o atmosferă de confort și intimitate în dormitor. Pentru un decor pe măsură, optează pentru un tapet în care se regăsește această culoare. Ai posibilitatea să-l aplici pe un perete, de exemplu, pe post de  tăblie de pat. Sau alege să evidențiezi anumite elemente, precum o comodă sau o bibliotecă.

Drept ultimă variantă, poți opta pentru un total look, pornind de la cea mai puternică nuanță de Very Peri până la cele mai suave tușe de lila.

#4 Lucrează într-un decor albastru

Pentru că se joacă cu volumele și perspectivele, culoarea poate face minuni într-o cameră mică. Prin urmare, își are locul într-o garsonieră, de exemplu, pentru a da profunzime încăperii. Sau folosește culoarea pentru a delimita un spațiu, de exemplu al biroului. Astfel structurată, camera va părea mai mare, iar locul dedicat muncii, mai bine organizat.

Mai ușor de integrat în casa ta, pentru că este un element mai discret, un scaun frumos este opțiunea perfectă pentru a aduce puțină culoare în spațiul tău. De exemplu, schimbă scaunul clasic de birou cu o versiune plină de culoare, dintr-o catifea groasă și luxuriantă. La fel de bine, poți alege scaune în albastru brebenoc pentru masa de bucătărie sau sufragerie. 

#5 Fă diferența cu elemente decorative violet

Detaliile mici sunt cele care fac diferența. Pentru a urma tendința poți miza pe accesoriile potrivite. Câteva bibelouri bine plasate, rame, vaze, lumânări, perne, carouri și gata! 

Nu ignora puterea florilor. Este o plăcere efemeră, dar care nu are egal în crearea unui decor perfect pentru o cameră. Florile sunt întotdeauna o idee bună pentru a da lumină interiorului și pentru a aduce un pic de culoare. Alege un buchet elaborat de flori în nuanțe de violet, precum hortensii, iriși sau liliac, pentru a da cu ușurință spațiului tău o mică notă Very Peri.

Anul acesta, nuanțele neutre se văd nevoite să facă un pas în spate pentru a face loc unei noi tendințe în decor. Este anul culorii, o culoare adevărată, care vine să ofere dinamism interiorului caselor noastre. Paleta de nuanțe este reînviată, iar culorile, atât cele suave și pale, cât și cele puternice și intense, își unesc forțele pentru a crea decorul perfect.

Sursa foto: Shutterstock

Ultima editare: 13 martie 2022

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button