Utilități

Casa inteligentă: cum să te pregătești pentru viitor

Casa inteligentă nu mai este un concept futurist, ci o realitate a următorilor ani. Este timpul să afli ce presupune o casa inteligentă și ce trebuie făcut pentru automatizarea locuinței.

Ce este casa smart

Casa smart sau casa inteligentă este locuința în care confortul este la el acasă, practic îl setezi automat. Începând de la sistemul de aer condiționat, iluminare, încălzire, până la controlul de la distanță a electrocasnicelor și a electronicelor.

Într-o casă inteligentă, pot fi create reguli de funcționare pentru sistemul de încălzire, în special atunci când pleci de acasă. Spre exemplu, dacă temperatura scade cu X grade, atunci poți seta sistemul să aducă temperatura la X grade Celsius.

Toate acestea sunt conectate unitar la o rețea de internet prin care tu le poți controla de la distanță, folosind smartphone-ul.

Scenarii casă smart

Casa inteligentă oferă nenumărate posibilități. Unul dintre ele ar fi când, înainte de a ajunge acasă după o zi lungă, pornești de la telefon sistemul de încălzire, pe cel de iluminat sau, de ce nu, muzica. 

Într-un alt scenariu, te poți trezi dimineața și în bucătărie să te aștepte deja cafeaua care a fost pregătită de către filtrul pe care l-ai programat cu o seară înainte. Același lucru se poate întâmpla și cu sucul de portocale, prin programarea blenderului.

De asemenea, într-o casă smart poți permite, fără ca unul dintre membrii familiei să fie prezent, accesul unui instalator sau al unei echipe de curățenie, totul supravegheat cu ajutorul camerelor video instalate.

O locuință inteligentă se deosebește și prin instalarea unui sistem de securitate care permite verificarea siguranței locuinței de la distanță direct de pe telefonul mobil. Sau activitatea animăluțelor de companie. 

case inteligente

Kit casa inteligentă – dispozitivele smart

Întrerupătoare și prize care controlează sistemul de iluminat până la dispozitivele electrice, toate acestea oferă detalii în plus despre consumul de energie electrică. Pe lângă ele, există un kit casă inteligentă pe care trebuie să îl aibă o astfel de locuință:

  • Securitate – controlul accesului în locuință se poate face prin camera video și senzorii de mișcare care activează notificări de fiecare dată când există un mesaj de alarmă. Orice deschidere neobișnuită a ferestrelor sau ușilor, de asemenea, declanșează alarmele care pot fi primite în timp real.
  • Senzori pentru temperatură, umiditate, prezența fumului sau a gazelor, care pot fi folosiți pentru dezactivarea unor dispozitive sau sisteme inteligente.
  • Termostate acestea sunt printre cele mai întâlnite dispozitive inteligente prin care se pot controla centralele termice, caloriferele și sistemele de climatizare.
  • Unitățile centrale cele mai avansate componente prin care poate fi controlată integral o casă smart, totul pe baza regulilor prestabilite de către proprietar, reguli ce pot fi modificate.
  • Sistemele audio și video pot fi programate și oprite după un anumit timp, dar și setate la o anumită oră.
  • Sistemul de irigare – poți să ai grijă de gazonul și de grădina ta fără să faci eforturi în plus, doar le programezi, în funcție de necesitatea dorită.

👉 Drumul spre acasă începe aici. Explorează cele mai multe anunțuri din piață pe Storia!

kit casa inteligenta

Casa inteligentă proiect: ce trebuie să mai știi

O casă inteligentă este un proiect pe care trebuie să îl planifici în detaliu, astfel încât să te bucuri de beneficiile oferite pe termen lung și într-un mod smart. Deși este un termen relativ nou, viitorul înseamnă folosirea și gestionarea smart atât a electrocasnicelor, cât și a locuinței în sine.

Prin urmare, odată ce îți propui să îți transformi locuința clasică într-una inteligentă sau să te muți direct într-o casă smart, ia în calcul următoarele:

Cere consultanță și documentează-te despre întregul proces

Asigură-te că planurile tale sunt aceleași cu realitatea, dar și în ce măsură pot fi implementate. Dacă te sperie gândul să le faci pe toate, atunci cere sfatul specialiștilor despre proiectarea casei inteligente, dar și despre ce trebuie să conțină.

Analizează îndeaproape tehnologiile și siguranța lor

Specialiștii spun că atacurile cibernetice asupra dispozitivelor inteligente ar putea pune în pericol securitatea fizică a utilizatorilor. Aceste dispozitive smart riscă nu doar intimitatea, dar și siguranța fizică.

Este nevoie de o cercetare amănunțită înainte de achiziția oricărui produs gândit pentru o casă inteligentă. Testează înainte gadgeturile și vezi cum funcționează, astfel încât să fie o conexiune bună cu dispozitivele din casa ta.

Pune în balanță costurile

Deși casa smart înseamnă o investiție profitabilă pe termen lung, ai nevoie de o estimare a bugetului actual pentru a ști exact cât și unde investești. Cât costă transformarea casei actuale, de la aparatele electrocasnice până la sistemul de iluminare și încălzire, dar și cât ar fi investiția dacă a-i porni într-un proiect de la zero.

👉 În cazul în care te pregătești să aduci modificări majore casei tale și să o transformi într-o locuință smart, atunci trebuie să știi și ce este certificatul de eficienta energetica, de ce ai nevoie de el și cum îl poți obține.

Casa inteligentă informații: beneficii și dezavantaje

Desigur, ca în oricare alt proiect, și pentru casa smart trebuie luate în calcul atât avantajele, cât și dezavantajele.

Beneficii

  • Unul dintre principalele beneficii aduse de o casă inteligentă este ușurința prin care pot fi controlate utilitățile din locuință, indiferent de distanța la care te afli, cât timp este o conexiune la internet.
  • Pentru proprietari, o casă inteligentă poate oferi și un plus de relaxare datorită siguranței pe care o poate oferi un astfel de sistem. Aici nu ne gândim doar la securitatea anti-efracție, ci și la cazul în care proprietarul uită să oprească un aparat din casă. Într-o casă inteligentă, îl poate controla de la distanță.
  • Costurile de întreținere pot fi reduse datorită consumului eficient de energie.
  • Sistemele smart sunt ușor de folosit, astfel încât vor fi ușor de utilizat de către oricine. Toate aceste operațiuni pot fi programate și personalizate conform nevoilor proprietarilor.

Dezavantaje

Casa inteligentă are și unele mici inconveniente. În primul rând, sunt legate de costuri. Dispozitivele care transformă casa într-una inteligentă, deși își justifică prețul, sunt destul de costisitoare, începând de la senzorii de temperatură, termostatele inteligente, dispozitivele de securitate, până la becurile LED care pot fi controlate de la distanță.

De asemenea, implementarea sistemelor care fac parte din casa inteligentă poate aduce costuri ridicate, cum ar fi înlocuirea sistemului electric.

Pentru că este un concept smart, toate dispozitivele trebuie conectate la rețeaua de internet. Astfel, pot fi pradă atacurilor informatice, mai exact vulnerabilitatea în fața unui hacker.

👉 Dacă îți dorești să faci un pas important pentru tine prin a avea o casă smart, pe site-ul Storia.ro găsești mii de anunțuri cu locuinte de vanzare pentru a face o alegere inspirată și de lungă durată.

Amenajarea casei inteligente: sfaturi care să te inspire

amenajarea casei

Casa smart, pe lângă gadgeturile care o definesc, trebuie amenajată conform cerințelor moderne, indiferent de încăpere. Astfel, este o idee bună să accesorizezi dispozitivele din casa ta smart cu mobilă sau alte obiecte de decor.

Iată câteva sfaturi care să te inspire:

  • Alege stilul modern în amenajare

Caracteristicile stilului modern se definesc prin linii drepte, forme geometrice, unghiuri care conturează obiectele și culori neutre. Materialele din care poți alege sunt lemnul și metalul, iar mobilierul se evidențiază prin picioare, cadre sau suprafețe din aluminiu, la vedere și integrate perfect în ambient. Accesoriile sunt, de cele mai multe ori, fără prea multe elemente aglomerate și gândite în așa fel, încât să fie și funcționale.

  • Transformă accesoriile smart în obiecte de design

Dacă te-ai întrebat cum o să amplasezi combina frigorifică smart sau orice alt element din casa ta, soluția ar fi să le integrezi în designul locuinței smart. Poți incastra combina frigorifică în mobilier, iar pentru espressor sau oricare alt gadget găsește un colț simbolic în bucătărie. 

  • Amplasează termostatele inteligent

Este important ca termostatele să aibă un loc special în casa ta, astfel încât să nu fie la vedere. Unele pot avea nevoie de alimentare la priză, iar altele prin baterii. Găsește-le un loc unde să fie atât accesibil, dar și să fie mai puțin vizibil, cum ar fi peretele de lângă debara.

Casa inteligentă este casa viitorului proiectată pentru dorințele și nevoile omului modern. De la termostatele inteligente până la controlul smart departe de casă, toate sunt necesare în rutina oamenilor care sunt mereu pe fugă, dar vor să aibă și control asupra bunurilor. Astfel, urmărește sfaturile din articol și investește smart într-o casă de viitor. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button